Eschweiler

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 887
Afstand: 20,6 km.
Start en Finish: Waldschänke Killewittchen

Aan de rand van de Eifel nabij Aken ligt Eschweiler. Bij een biergarten midden in het bos begin ik aan een stevige wandeling van ruim 20 kilometer over geaccidenteerd terrein.

Het start- en eindpunt van de wandeltocht rondom Eschweiler

Ik volg de verharde weg naar beneden. Voorbij de laatste woningen zie ik voor mij reeds de St. Wendelinuskerk van Hastenrath, daar moet ik dus naar toe. Vervolgens wandel ik verder naar Scherpenseel waar ik bij de St. Hubertuskapel uit 1894 rechtdoor ga naar de monumentale Gressenicher Mühle. Ik volg nu enige tijd de gemarkeerde route nr. 5 tot aan 2 ijzeren hekken waar ik rechtsaf sla. Het avontuurlijk stijgend pad eindigt weer bij een veldweg en voert mij langs het waterbassin “Tannenhof”. Na een kort stukje verharde weg duik ik het bos weer in. Het smalle – soms moeilijk zichtbare – pad kronkelt door het bos, hier en daar is de route versperd door kreupelhout. Na enige tijd passeer ik Burg Holzheim waarvan het oudste deel uit 1122 stamt.

Burg Holzheim nabij Heistern

Ik ga verder omhoog over de smalle asfaltweg naar Heistern. Bij de manege verlaat ik Heistern weer en wandel ik door een “Naturschutzgebiet” naar de doorgaande weg. Deze steek ik over en volg dan de stijgende grindweg door het bos met eerst links en later rechts een kabbelende beek. Na een bruggetje ga ik linksaf via een trap naar beneden en volg het smalle stijgende pad naar de Laufenburg. Bij de burcht is een terras inclusief horeca maar vandaag is ruhetag. Het kasteel is gebouwd in 1250, werd eind 17de eeuw door de Fransen verwoest en in 1895 gerestaureerd. Tussen 1976 en 1980 heeft er weer een restauratie plaats gevonden met de ruige burcht als resultaat.

De hoogteburcht Laufenburg

Over een lastig kasseiend ga ik richting het vroegere ijzerertsdorp Schevenhütte. Langs de oever van de Wehebach neem ik even de tijd voor een korte lunchpauze. Na een omtrekkende beweging  kom ik weer in Schevenhütte en verlaat het dorp weer over een stijgend graspad. Via Gressenich wandel ik verder naar Werth. Voorbij Werth heb ik weer zicht op Hastenrath en loop ik langs een steengroeve – Hastenrather Kalkwerke – terug naar de Waldschänke. Vanwege ruhetag geen drankje ter afsluiting maar snel weer naar huis…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *