Eynatten

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 989
Afstand: 16 km.
Start en Finish: Sint-Jan de Doperkerk

Duitstalig België oftewel de Ost-Kantons. De wandeling van vandaag start en eindigt in een deelgemeente van Raeren en is volgens de routemaker gemakkelijk.

Ik wandel langs de kerk voorbij een oorlogsmonument naar het 15de eeuwse Vlattenhaus. Als ik na enige tijd de asfaltweg verruil voor een veldweg zie ik in de verte de 47 meter hoge watertoren van Raeren. Die aanblik zal ik tijdens de rondwandeling nog een paar keer kunnen aanschouwen. In de buurtschap Johberg passeer ik een Banneuxkapel en na de kruiswegstaties 3 grote Heiligenbeelden.

Heiligenbeelden “Kalvarieberg” in Johberg

Ik steek de verharde weg over en loop voorbij een speeltuintje langs de haag omlaag. Bij een kaasmakerij wandel ik het dorp Walhorn binnen. Bij een grote parkeerplaats ga ik links over de veldweg met rechts het beekje  genaamd “Hornbach” die geen connectie heeft met het bekende DHZ-concern. Na 200 meter ga ik door een draaihekje het weiland in. Onderweg naar het volgende draaihekje heb ik aan mijn rechterhand zicht op de Stephanuskerk van Walhorn. Ik passeer de sportvelden van FC Union Walhorn en volg de stijgende veldweg tot aan de Sint Brigidakapel.

De Stephanuskerk in Walhorn

Ik ga rechtdoor en volg geruime tijd de asfaltweg over het plateau. Tijd om mij weer het bos in te sturen. Ik ga links over een kronkelend pad, eerst door een naaldbos en later door een loofbos. Na ruim 1,3 km. zijn de weilanden weer aan de beurt en daar horen natuurlijk ook een groot aantal draaihekjes bij. Het weidepad eindig bij het kasteeltje Knoppenburg uit de 17de eeuw. Nu volg ik de kastanjelaan naar Neudorf. En weer wandel ik door weilanden en deze keer richting de St. Niklaaskerk van Raeren. Vlak voor de mooie kerk ga ik rechts en passeer een skatebaan.

Het 17de eeuwse kasteeltje Knoppenburg bij Raeren

Op het bruggetje over de Iterbach ga ik links tussen de huizen door naar het gemeentehuis van Raeren. Ik passeer een basisschool en vervolg mijn weg over een verhard voetpad. Na enige tijd volg ik het niet aanwezige pad door de weilanden naar de Reithalle Rattenhaus. In de buurtschap Berlott ga ik bij een voormalige tractoren rechts over een pad tussen hagen. In genoemde toren is het enige wortelmuseum van de wereld gevestigd. Het klinkt misschien eentonig maar wederom gaat de route door weilanden en draaihekjes. Al snel kom ik weer in Eynatten, het eindpunt van deze inderdaad gemakkelijke wandeling…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *