Visé

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 344
Afstand: 16,4 km.
Start en Finish: Brasserie La Capitainerie

Vanuit het stadsdeel Quatier Basse-Meuse van de Waalse plaats Visé maak ik vandaag een niet te moeilijke wandeling door de Voerstreek met op het einde nog een klein stukje Nederland.

Via de voetgangersbrug over het 866 meter lange kanaal Haccourt – Visé loop ik door het stadsdeel Devont-le-Pont langs de Maas naar de Pont du Roi Baudouin. Over deze brug bereik ik het centrum van Wezet. Door de winkelstraat wandel ik naar een grote rotonde met in het midden het standbeeld “Don des Arbalétriers”. Aan de overzijde ga ik over de Rue Porte de Lorette omhoog naar het kerkhof. Een deel van de route bestaat uit een 193 treden tellend trappenpad. Ik blijf vervolgens het pad geruime tijd volgen bovenlangs het dal van de Berwinne, mooie vergezichten gegarandeerd.

Jachthaven in Quatier Basse-Meuse

Vlak voor Dalhem ga ik linksaf en volg de asfaltweg naar de hoeve “La Porte Cochère”. De weg wordt een stijgende grindweg en voorbij het laatste huis gaat de weg over in een bospad. Vervolgens via de onvermijdelijke draaihekjes door de weilanden naar een asfaltweg. Deze verharde weg volg ik geruime tijd naar het gehucht Les Triches. Hier ga ik tussen 2 woningen door over een smal pad. Aan het einde loop ik wandel weer een wei in. Het is hier goed opletten om het pad te vinden. Vooruitkijken is het credo, ik moet gewoon naar de volgende smalle doorgang wandelen en in de volgende weiland hetzelfde doen. Na al dat gras wandel ik weer het bos in, steek 2 maal de Berwinne over en loop onder het 250 meter hoge spoorwegviaduct door naar de dorpsrand van Berneau. Ik ga links en vlak voor het viaduct sla ik rechts af en vervolg mijn weg parallel aan de goederenspoorlijn Aken – Antwerpen oftewel de Montzenroute.

La cabane du Coing, vakantiehuisje bij Ferme de la Longue Vue

Boven maakt de weg een haakse bocht bij de Ferme de la Longue Vue, een boerderij waar men ook een vakantiehuisje kan boeken. De veldweg wordt na een tijdje een dalende holle weg door de vallei van de Berwinne en eindigt bij de voormalige watermolen “Orsmolen”. Bij ijssalon Mêrsy wandel ik de bebouwde kom van Moelingen binnen. Ik volg de Berwijn korte tijd tot aan het kruispunt waar ik rechtsaf sla richting Maastricht. Na 150 meter ga ik bij het wandelknooppunt links en loop ongemerkt Nederland binnen. Ik passeer het terrein van hondenvereniging H.D.V. de Maasvallei, loop een stuk parallel aan de autosnelweg A2, steek de spoorlijn over en wandel vervolg naar het buurtschap Hoog-Caestert. Waar de asfaltweg naar rechts buigt ga ik rechtdoor over het graspad lang de A2.

De stuw van Lieze – Barage de Lixhe

Een vervelend stukje route want het pad is amper te zien en de begroeiing is zeer weelderig. Bij grenspaal 43 kom ik weer op het asfalt en tevens op Belgisch grondgebied. Na de Barage de Lixhe – oftewel de stuw van Lieze – ga ik links langs de Maas in rechte lijn naar het eindpunt van de wandeltocht…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *