Munsterbilzen

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1700
Afstand: 14,9 km.
Start en Finish: Brasserie Melrose

Munsterbilzen

Al snel verlaat ik de bebouwde kom en wandel door een parkje naar het Munsterbos. Na de brug over de Wilderbeek ga ik via een smalle doorgang naar een weiland waar ik mijn weg vervolg langs een beukenhaag. Rechts ligt de speeltuin Edelhof waar een grote groep kinderen zich aan het vermaken is. Na het Edelhofpark volg ik weer even de asfaltweg tot deze naar rechts buigt. Ik ga hier rechtdoor over het Hossetwegske en steek iets verder de Munsterbeek over. Ik volg de grindweg door het Munsterbos en passeer de bijzondere Sint-Amorkapel.

De Sint-Amorkapel in het Munsterbos

De kapel heeft iets weg van een mini kasteeltje en is gebouwd van materialen van tijdens WO2 vernielde monumenten. Ik verlaat de brede bosweg 2 maal voor een kort uitstapje. De eerste keer voert het paadje naar een beverdam en 50 meter verder neem ik een kijkje bij een uitkijktoren met uitzicht op het rietgebied van het natuurgebied Munsterbos. Ik blijf de bos- cq. grindweg volgen tot aan de uit 1844 stammende Zangerheimolen. Ik wandel zo’n 300 meter over het tweerichtingenfietspad langs de doorgaande weg om bij de bocht naar rechtste fiets/voetpad rechtdoor te volgen.

De Zangerheimolen uit 1844

Vanaf fietsknooppunt 505 volg ik een smal bospaadje naar de boogbrug over het Albertkanaal. Ik blij het bospad volgen tot aan de asfaltweg die ik bij een bunker oversteek naar het Albertkanaal. Ik wandel de komende 700 meter langs de oever van de waterweg tussen Luik en Antwerpen. Vlak voor een waterbunker ga ik rechts steil omhoog naar een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan een hier op 12 mei 1944 neergestortte R.A.F. bommenwerper. Even verder bereik ik de deelgemeente Eigenbilzen. Na een korte omtrekkende beweging loop ik langs de kerkhofmuur naar beneden waar ik de voormalige spoorlijn Maastricht – Hasselt oversteek. Kijk niet uit! Hier passeert al jaren geen trein meer. Na Hoelbeek passeer ik de ruïne van Jonckholt. Het fort uit het begin van de tachtigjarige oorlog en is nooit voltooid. De resten die hier zichtbaar is tevens het enige gedeelte ooit gebouwd. In het bos loop ik onder een spoorwegviaduct door en wandel vervolgens via draaihekjes naar het Kasteel van Groenendaal (1761).

Het Kasteel van Groenendaal

Even verder steek ik spoorlijn weer over en wandel Munsterbilzen weer binnen. Ik loop een tijdje langs een frambozenplantage en kom uiteindelijk bij het voormalige station van Munsterbilzen. Hier is tegenwoordig een leuk terras met de mogelijkheid om zogenaamde spoorfietsen te huren en over de eerder genoemde spoorlijn naar Gellick te fietsen. Bij het parkje aan het Europaplein eindigt de tocht door Belgisch Limburg…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *