Visé

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 200
Afstand: 15,9km.
Start en Finish: Brasserie La Capitainerie

In Zuid-Limburg is het buitenland nooit ver weg. Zodoende ga ik vandaag wandelen in Wallonië. Meer precies in de omgeving van Visé – Wezet in het Vlaams – net over de grens met Eysden.

Het kanaaltje Haccourt – Visé

Ik start langs de oever van het Kanaal Hacourt – Visé, een slechts 866 meter lange verbinding tussen de Maas en het Albertkanaal. Na de voetgangersbrug wandel ik langs en kleine jachthaven langs de Maas naar de pont Roi Baudouin. Via deze boogbrug steek ik achtereenvolgens de Maas, autosnelweg A2 en de spoorlijn Maastricht – Luik over naar het stadscentrum van Wezet. Bij de rotonde nabij de kerk van Saint Martin et Saint-Hadelain neem ik de stijgende weg met een 193 treden tellend trappenpad naar de uit 1684 stammende kapel van Onze Lieve Vrouw van Lorette. Vervolgens loop ik langs de kerkhofmuur richting Dalhem.

Château de Dalhem

Door de weilanden volg ik de loop van de Berwinne en passeer het kasteel van Dalhem alvorens in het eeuwenoude plaatsje te arriveren. Ik negeer de links gelegen stijgende straat naar het historisch centrum om iets verder aan de overzijde van het beekje Le Bolland omhoog te lopen naar een Mariakapel. Hier ga ik links en wandel over over het plateau richting St. Remy. Bij de plaatselijke hondenvereniging ga ik rechts over een blubberpad tussen de akkers naar Wixhou. Hier duik ik het bos in en bereik na enige tijd klimmen en dalen de ‘Meren van de Heilige Juliana’. Het is druk in het recreatiegebied, de brasserie Ô bois de la Julienne is goed bezocht terwijl de jeugd zich vermaakt in de tegenover gelegen speeltuin.

Ganzen in het dal van de Julienne

Voorbij de uitspanning ga ik weer omhoog het bos in om vervolgens de afdaling terug naar de Maas te starten. Na een flinke boswandeling bereik ik de bewoonde wereld bij Hermalle Sous Argenteau. Ik steek de Maas over en begin aan de laatste 3 kilometer van de wandeltocht over een wandel/fietspad parallel aan de brede stroom……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *