Zichem

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1320
Afstand: 15,5 km.
Start en Finish: Station Zichem

Westelijk van Hasselt ligt de gemeente Scherpenheuvel-Zichem. Laatstgenoemde deelgemeente is – zeker bij de iet oudere medemens – bekend van de BRT tv-serie ‘Wij, Heren van Zichem’ uit eind jaren 60 naar de boeken van Ernest Claes. Vandaag start ik bij het treinstation van Zichem aan een wandeling naar Diest en terug.

Vlonderpad langs de Oude Demer te Diest

Het belooft een relatief makkelijke tocht te worden, vooral asfaltwegen en grind- en veldwegen. Vandaag geen kronkelende bospaden en weinig hoogteverschillen. Over een graspad langs de beek ‘Zwarte Water’ naar het dorp Molenstede. Ik vervolg mijn weg langs riante optrekjes – in België wordt duidelijk anders gebouwd dan in Nederland – richting Diest. Het wandelpad door een parkje eindigt bij de doorgaande weg aan de achterzijde van station Diest. Via een voetgangersbrug steek ik  het spoor over en loop over het stationsplein naar de brug over de Demer. Direct na de brug ga ik links door het Jan Heylenpark naar het centrum van Diest.

De Citadel van Diest

Bij de Oude Demer volg ik het water over een vlonderpad. Aan het eind van dit pad stuit ik op een probleem. De beoogde route is niet begaanbaar vanwege werkzaamheden en zodoende moet ik creatief zijn. Met behulp van de GPS-data lukt dit moeiteloos en voorbij het ziekenhuis kom ik weer op de originele route. Helaas heb ik nu wel enige bezienswaardigheden gemist. Op het marktplein passeer ik de Sint-Sulpitiuskerk. Voorbij de in de steigers staande Allerheiligenkapel ga ik het steen trappenpad omhoog. Boven heb ik een mooi uitzicht op de stad met centraal de Sint-Sulpitiuskerk. Hier boven op de Allerheiligenberg vervolg ik de route langs een 19de eeuws vestingwerk, de Citadel van Diest.

De Maagdentoren van Zichem

De terugweg naar Zichem word ingezet, een groot deel daarvan bestraat uit een jaagpad langs de Demer. Aan de rand van Zichem passeer ik de Maagdentoren, een donjon uit 1383. Niet veel later ben ik weer bij het treinstation, een mooie wandeling is ten einde gekomen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *