Lummen

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1557
Afstand: 18 km.
Start en Finish: Bistro In ’t Groene Goud

Een flinke maar makkelijke wandeling, dat is wat er volgens wandelgids Zuid-Limburg vandaag op het programma staat. Vlakbij het racecircuit van Zolder ligt de gemeente Lummen, het start- en eindpunt van de 18 kilometer lange tocht.

Stuw K7 in de Demer

Ik start mijn wandeling bij de uit 1887 gebouwde muziekkiosk op de markt van Lummen. Voorbij de OLV Hemelvaartkerk verlaat ik de bebouwde kom en loop door het natuurgebied Willekensberg naar de doorgaande weg aan de rand van Schalbroek. Hier ga ik rechts en volg het naast de weg gelegen fietspad zo’n 800 meter tot de spoorwegovergang in Linkhout. Vervolgens volg ik de spoorlijn Hasselt – Aarschot tot aan stuw K7. Na dit verbindingsstuk – op de terugweg kom ik hier dus weer terug – volg ik het graspad langs de Demer. Na 1,3 km. steek ik via een houten brug het riviertje over naar Natuur Educatief Centrum ’t Vloot. Vanaf het fraaie terras heb ik een mooi uitzicht over het grootste binnenwater van Vlaanderen, het Schulensmeer.

’t Vloot aan het Schulensmeer

Hier begin ik aan een ruim 5 km. lange wandeling rondom het meer. Alleen ben ik niet, allereerst passeer ik een schoolklas en later kom ik op het zandpad een drietal natuurfotografen tegen, herkenbaar aan een monopod met camera en imposant objectief van zo’n 300 tot 500 mm over de schouder. Na geruime tijd kom ik weer bij eerdergenoemde stuw alwaar ik een kort pauze neem, ik heb er nu 12,5 km. op zitten. Vanaf de brug over de Demer volg ik wederom het verbindingsstuk naar Schalbroek. Niet echt een mooi stukje route maar het hoort erbij. In het dorp verlaat ik de doorgaande weg  voor een wandeling door het natuurgebied Schalbroek. Tot aan een bruggetje loop ik links van de Mangelbeek, daarna aan de rechterzijde naar de tot 1782 stammende watermolen ‘Klein Meulen’.

De Kleen Meulen aan de Mangelbeek

Ik blijde beek volgen en passeer een kasteelhoeve. Aan mijn linkerzijde heb ik reeds zicht op Lummen. Het duurt niet lang voordat ik centrum van Lummen weer binnen loop……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *