Neerharen

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1007
Afstand: 17,7 km.
Start en Finish: Café Mesjeu

Er wordt aan de weg gewerkt in Neerharen en wel pal voor de deur van het startpunt van de wandeling. Geen nood, de parkeerplaats bij de St. Lambertuskerk – 100 meter verderop – is goed bereikbaar en zodoende een perfect begin van mijn wandeltocht.

Grote grazers nabij het OPZC Rekem

Neerharen is een deelgemeente van Lanaken, vlakbij Maastricht. Ik verlaat het dorp, steek de doorgaande weg N78 over en wandel over een mooie laan naar het Domaine la Butte aux Bois. Het chique hotel cq. conferentieoord heeft de beschikking over een met 2 Michelin sterren bekroond restaurant en past dus goed bij de gemeente Lanaken waar veel vermogende Nederlands Limburgers domicilie hebben gevonden. Met dit laatstgenoemde feit zal ik in het begin en op het einde van de tocht geconfronteerd worden door de aanwezigheid van zeer riante villa’s en landgoederen. ik loop het bos richting Opgrimbie en passeer daarbij de gebouwen van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem.

Een rustplekje aan de Aspermansvijver

Vlak voor Opgrimbie zie ik iets verder een markant en bekend gebouw. Het betreft namelijk Brasserie Aspermans, een leuke horecagelegenheid van waar ik eerder een wandeling van wandelgids Zuid-Limburg heb mogen lopen. Ik ga echter links en volg het pad door de Vallei van de Ziepbeek. Op een gegeven moment loop ik langs de afrastering  van het 163 ha grote Koninklijke Domein Fridheim. Vanaf deze plek is het niet te zien maar achter de omheining bevinden zich het klooster Monasterium van Bethlehem en het buitenverblijf ‘Villa Fridheim’ van het Belgische koningshuis. Na geruime tijd komt de bewoonde wereld weer in zicht. Met links de stoeterij Zangersheide en rechts de kinderboerderij Pietersheim laat ik het bosgebied achter mij.

De sluis ‘Neerharen’ in het kanaal Briegden – Neerharen

Langs een villawijk loop ik terug naar Neeerharen. Nog even een stukje langs het kanaal Briegden – Neerharen, vanaf de sluis zie ik de toren van de St. Lambertuskerk al. Na ruim 3 uur wandelen is de tocht volbracht….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *