Aldeneik

Ik blijf maar pelgrimeren want er staan maar liefst 10 pelgrimswandelingen in het boekje ‘Bidden bij de buren’. Vandaag staat alweer de vijfde wandeling uit de serie op het programma. Wederom voert de tocht door België, deze keer een heen-en-weertje naar de Sint Annakerk van Aldeneik.

Zoals gebruikelijk bij de wandelingen uit dit boekwerk is de start in Nederlands Limburg gesitueerd. Op deze zondagmorgen begint de wandeling in het witte stadje Thorn. Vanaf de Abdijkerk volgt eerst een korte toer door de karakteristieke straatjes van Thorn om vervolgens de bebouwde kom in te ruilen voor het natuurgebied ‘Vijverbroek’. Via weilanden en – vanwege de drassigheid – enkele loopbruggen bereik ik Kessenich. Vanaf hier zal de route tot aan Aldeneik over verharde wegen gaan.

De komende kilometers loop ik sowieso op bekend terrein want hier loopt ook de route van de jaarlijkse Kennedymars. Echter, er is toch wel een significant verschil. Terwijl ik vandaag monter en fris ben, heb ik er tijdens de Kennedymars op dit punt al ruim 50 kilometer op zitten. De route van Thorn naar Aldeneik en terug is gesitueerd tussen de provinciale weg van Ittervoort naar Maaseik enerzijds en de Maas anderzijds. Op z’n breedst meet dit gebied niet meer dan 2 km. Toch is het gelukt om een rondwandeling uit te zetten waarbij geen meter twee keer gelopen dient te worden. Tussen Kessenich en Ophoven is de route gelijk aan die van de Sittardse Kennedymars.

Op het plein bij de Sint Annakerk is al veel volk op de been. Het lijkt er echter op dat niet het gebedshuis maar de bakker aan de overzijde de reden van de drukte is. Ik ben op de helft dus is het tijd voor de terugweg. Deze voert vrijwel geheel langs de boorden van de Maas. Ik passeer eerst de verlaten jachthaven van Aldeneik en even later de drukke jachthaven van Ophoven. Richting Geistingen zie ik links van mij de achterzijde van de Korenbloemmolen die ik op de heenweg aan de voorzijde ben gepasseerd. In de verte zie ik de kerk van Thorn al boven het landschap uitsteken en even later loop ok via het dagstrand naar het eindpunt van deze mooie wandeling.

Ik ben op de helft van het boekje, 5 van de 10 tochten zijn volbracht en dus ook nog 5 te gaan. Nog 1 route voert naar België, de overige 4 gaan naar Duitse pelgrimsoorden. Maar dat is voor een andere keer, nu eerst uitrusten…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *