Aldenhoven

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1086
Afstand: 16,1 km.
Start en Finish: Café Konditorei Bremen

Het lijkt er op dat de zomer eindelijk is aangebroken en daarmee de wandelomstandigheden danig verbeterd zijn. Vandaag valt dat laatste een beetje tegen. Weliswaar is de temperatuur uitstekend, het is echter ietwat mistig en dat houdt de zonnestralen enigszins tegen.

Joods oorlogsmonument in het Römerpark Aldenhoven

Vanaf de konditorei wandel ik langs de Sankt Martinkirche naar het Römerpark waar ik een Joods oorlogsmonument passeer. Hier stond vroeger een synagoge die tijdens de 2de wereldoorlog werd verwoest. Via een brug over de Merzbach verlaat ik het park weer en wandel naar Pützbach. ik ga rechtsaf en verlaat de bebouwde kom over een lange rechte veldweg langs de akkers. Na een bospad kom ik weer op een verharde weg en steek vis een brug de verkeersweg L11 over. Vervolgens passeer ik het sportcomplex van Niedermerz en het plaatselijke kerkhof. Ik verlaat het dorp weer en volg geruime tijd de veldweg langs de bosrand. Waar de weg naar links buigt ga ik rechtdoor het zeer steile pad naar beneden. Ik steek de verharde weg over en volg het bospad omhoog naar de volgende veldweg. Ik volg het kaarsrechte pad langs de bosrand enerzijds en het akkerland anderzijds ruim 2 km. en passeer daarbij een gedenksteen ter ere van het dorp Langenfeld dat in 1977 moest wijken voor de bruinkoolwinning.

De voormalige ‘uitgang” van het dorp Langenfeld

Op de locatie van het verdwenen dorp ligt nu de Blausteinsee. Over een volgende veldweg brengt de route mij na zo’n 750 meter naar voornoemd meer. Aan de overzijde van de 100 ha grote plas – een voormalige bruinkoolgroeve – zie ik een strand met restaurant liggen. Daar moet ik dus heen en dat gaat via een smal kronkelig pad door de weelderige begroeiing langs de oever van het meer. Na meer dan een kilometer struinen bereik ik het recreatiecentrum Blaustein – See. Vervolgens wandel ik weer even langs de oever om dan het watergebied via veld- en boswegen ter verlaten. Na enige tijd kom ik weer in Niedermerz waar ik over het voormalig kerkhof bij de St. Johann Baptistkerk loop naar het beekje “Merzbach”.

Het dagstrand bij de Blausteinsee

Dit stroompje volg ik geruime tijd terug naar Aldenhoven. Ik kom het dorp binnen bij de woonwijk Neu Pattern en wandel tussen de woningen door naar de 2 torens van de St. Martinkerk. Nog 2 straten en ik ben weer op de plek waar ik begonnen ben………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *