Alfa

Het begon twee weken geleden, op een verjaardag tijdens de barbecue. Na een ferme slok Alfa edel pils viel mijn oog op het etiket en vooral de uitnodiging WIN sprong er uit. De gastheer bleek niet op de hoogte van de actie van de Schinnense brouwerij dus heb ik hem er maar attent op gemaakt. Met de unieke code op het etiket zijn mooie prijzen te winnen, je hoeft enkel de code in te voeren op het worldwide web.

Een dag later ging de telefoon, de raad was opgevolgd en met resultaat: bij de eerste code was het al prijs!! Een brouwerijbezoek voor 4 personen en ik behoor als tipgever bij de genodigden. De afspraak was snel gemaakt en zodoende trotseerden we vanmiddag de regenbuien voor een alcoholisch middagje. Het programma neemt 2,5 uur in beslag en bestaat uit een rondleiding en natuurlijk de obligatoire proeverij.

De Alfa Brouwerij in het Schinnense buurtschap Thull is niet geheel onbekend bij mij. Van 1979 t/m 1984 was ik hier namelijk werkzaam. Mijn eerste echte baan na het behalen van mijn MEAO-diploma. Vijf jaar duurde mijn dienstverband tot ik tengevolge van een reorganisatie moest uitkijken naar een andere job. Sindsdien was ik nog maar 2 keer te gast bij de familie Meens, eenmaal tijdens een open dag en andermaal tijdens een personeelsuitje van mijn toenmalige werkgever. Vandaag was dus de derde maal sinds 1985.

Er is in al die jaren veel veranderd. Niet zo zeer aan de buitenkant maar vooral in de gebouwen. Natuurlijk zijn een aantal machines in de loop der tijd gemoderniseerd en is de opslagcapaciteit drastisch vergroot maar de – voor mij – meest opvallende verbouwing vond plaats in het proeflokaal. Deze fraaie ontvangstruimte inclusief filmzaal zag er zo’n 25 jaar heel anders uit. Toen ik hier mijn brood verdiende was het voorste deel een magazijn waar ik nog met een heftruck  sterke drank heb verplaatst en in het achterste deel was een slijterij gevestigd. Nu staat hier een bar en kan men genieten van Hét Bier van Limburg.

De rondleiding wordt kort gehouden, er is natuurlijk ook weinig te zien want ook in Schinnen wordt op zondag niet gewerkt. De gidsen vertellen geroutineerd hun verhaal met de nodige humor, hier en daar iets aangedikt en geromantiseerd maar in de kern spreken ze de waarheid, niets dan de waarheid. Even voor drieën is het tijd voor het laatste rondje, nog één Super Dortmunder en dan weer naar huis……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *