Arendonk

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1175
Afstand: 17,3 km.
Start en Finish: Koffiehuis ’t Zoet Pateeke

Volgens mijn weer-app zou het vandaag droog blijven. Tijdens deze zondagse wandeling zal blijken dat de realiteit er soms anders uit ziet. Ik heb vandaag een route uitgezocht in de Belgische Kempen waarbij ik ook even Nederlands grondgebied zal bezoeken.

Een vochtige boel in De Reuselse Moeren

Als ik de bebouwde kom van Arendonk verlaat verdwijnt plots het zonnetje en begint het te hagelen. De bui duurt gelukkig maar even maar toch is het niet leuk. Via 2 trappen ga ik over een viaduct en volg via het jaagpad het Kanaal Dessel-Schoten. Na 750 meter verlaat ik het jaagpad en wandel naar een paar solitaire boerderijen. Over een zandweg langs een sloot loop ik verder naar de Grensweg. Zoal de naam doet vermoeden, vormt deze weg de grens tussen Nederland en België. Na zo’n 25 meter ga ik rechtsaf naar het natuurgebied de Reuselse Moeren. In dit voormalig hoogveengebied volg ik geruime tijd de Vaartloop. Aangezien de waterstand vrij hoog is, heeft dit ook zijn uitwerking op de toestand van de wandelpaden. Gelukkig draag ik degelijke wandelschoenen, op sneakers was het niets geworden.

Vogeluitkijkhut in Het Goorken

Na geruime tijd bereik ik weer de grensweg die ik volg tot ik weer bij de eerder genoemde brug over het kanaal kom. Nu wandel ik een tijdje langs de andere kant van de waterweg in noordelijke richting. Bij een smalle doorgang loop ik het natuurreservaat Het Goorken binnen. Een smal pad voert mij door dit moerassig gebied in de vallei van de Wamp. Voorbij een vogeluitkijkhut loop ik verder langs de beek De Wamp naar een uitkijktoren. Hier neem ik naar 14 km. de tijd voor een korte rustpauze. Dan verder door het natuurreservaat Lokkerse Dammen. Ook hier weer goed oppassen want het water staat hoog en dus ook op het pad.

Kunst in Arendonk: wijnen, wijnen, wijnen…..

Weldra bereik ik de bebouwing van Arendonk. Via een knuppelpad door een bossage kom ik weer bij De Wamp welke ik volg tot in het centrum van Arendonk. Na enkele smalle steegjes met fraaie muurschilderingen kom ik weer bij koffiehuis waar mijn wandeltocht tot een einde komt…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *