Aubel

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 194
Afstand: 17,5 km.
Start en Finish: Office du Tourisme

Vandaag wandel ik in de provincie Luik, meer specifiek het Land van Herve. Ik parkeer op de grote parkeerplaats bij de sportvelden en loop enkele honderden meters naar het centrum van Aubel – de Walen spreken het uit als Obèl – waar ik de tocht start op de plaatselijke weekmarkt.

De Sint Annakapel nabij Aubel

Via de Göbbelshof ga ik weer naar de sportvelden vanwaar ik via meerdere stegelkes een weg zoek door de weilanden. Uiteindelijk kom ik bij de doorgaande weg N648 welke ik oversteek. Na een korte wandeling door de bebouwde kom volg ik een veldweg naar de Sint-Annakapel. Even verder steek ik een klein beekje – La Bel – over en blijf het water volgen over het dalende holle pad. Vanaf de doorgaande weg loop ik het dorp Saint-Jean-Sart binnen. Bij de uit 1879 stammende Sint-Jan-de-Doperkerk ga ik rechtsaf verder omhoog tot aan een elektriciteitstoren. Ik volg de stijgende holle weg en passeer daarbij observatiepost MN18. Deze oorlogsbunker met gevechtskoepel is gesitueerd op uitzichtpunt Knuppelstock. Hier staat ook een uit blauwsteen opgerichte oriëntatietafel die een goed beeld geeft over het te bewonderen uitzicht.

Observatiepost MN18 op uitzichtpunt Knuppelstock

Via een omtrekkende beweging waarbij ik bijna de Abdij van Val-Dieu passeer – het café is dinsdags gesloten, zodoende geen reden voor een kleine omweg – kom ik weer in Saint-Jean-Sart. De terugweg word ingezet. Bij een bankje aan de rand van een bos las ik een broodnodige rustpauze in. Vervolgens via een dalend bospad richting de Berwijn, een zijrivier van de Maas. Bij de doorgaande weg tussen Aubel en Battice steek ik over, de laatste 2 kilometer zullen geheel geasfalteerd zijn. Behalve 1 klein stukje dan, via een brug steek ik een voormalige spoorlijn over – de rails zijn vervangen door een fietspad – en loop over een smal grindpad naar de verharde weg.

De Église Saint-Jean-Baptiste te Saint-Jean-Sart

Ik passeer het kerkhof en de St. Hubertuskerk; ik ben weer op de parkeerplaats bij de sportvelden. Ondertussen verzamelen zich diverse wandelaars om aan hun wandeling te beginnen; ik ben echter klaar, terug naar huis…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *