Bardenberg

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 862
Afstand: 17,5 km.
Start en Finish: Restaurant Burg Wilhelmstein

In de 13de eeuw bouwde Graaf Wilhelm IV van Jülich Burg Wilhelmstein. Tegenwoordig een restaurant en een Freilichtbühne (openluchttheater) en de start- en finishplaats van een wandeling door het Broichbachtal.

De watertoren van Bardenberg

Vanaf de parkeerplaats ga ik direct het bospad omlaag naar de Alte Mühle. Ik verlaat de bebouwde kom en heb zicht op het ‘Wahrzeigen’ van Brandenberg, de uit 1909-1911 stammende 47 meter hoge watertoren met de groene koepel. Voorbij de buurtschap Birk passeer ik een biogascentrale en diverse windturbines. Verderop steek ik de doorgaande weg over en wandel verder naar Schleibach.  Centraal in het 100 inwoners tellende gehucht ligt het karakteristieke Gut Schleibacher Haus met zijn 2 witte torens. Ik vervolg mijn weg naar Ofden en wandel daarbij geruime tijd  door het Broichbachtal met zijn vele vijvers waaronder de Kahnweier.

Gut Schleibacher Haus nabij Ofden

Als ik de verharde weg oversteek kom ik bij de ingang van het Tierpark Alsdorfer Weiher. Ik doorkruis het park met diverse attracties en verlaat het terrein aan de andere zijde. Ik vervolg mijn weg over een ruiterpad parallel aan de drukke verkeersweg richting Kläranlage. Ik blijf de Broich Bach volgen nar het dorpje Reifeld. De aldaar aanwezige fonteinen en zitbanken vragen om een kleine pauze en dat moet dan maar. Bij het verlate van de bebouwing heb ik alweer zicht op de skyline van Bardenberg met de kerktoren en watertoren. Via enkele graspaden bereik ik de rotonde aan de rand van Bardenberg. Vlak voor de watertoren g ik rechts het veld weer in en maak een omtrekkende beweging naar de kasteelruine.

Badeendjes in de Kahnweiher

Op het sfeervolle terras van Burg Wilhelmstein geniet ik nog even van het uitzicht waarna ik met een goed gevoel huiswaarts kan keren…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *