Beek

Vandaag niet of toch wel……
Vanmorgen kwam het er niet van maar na een geannuleerde lunchwandeling heb ik toch maar besloten om de wandelschoenen aan te trekken en een wandeling van Wandelgids Zuid-Limburg te downloaden. En voilà, om kwart voor een parkeerde ik op het Onze Lieve Vrouweplein in Beek om te starten met de 11,6 km. lange wandeling nr. 806.

De officiële start van de wandeling is op de markt, een paar minuutjes lopen. Van hier gaat de route richting Geverik langs de Keutelbeek die hier vanaf 2014 weer ontkluisd is. De Keutelbeek – keutel betekent hier klein – ontspringt in het Kelmonderbos en mondt uit in de Geleenbeek bij Oud-Geleen. Ik passeer Kasteel Genbroek en wandel het Kelmonderbos in. Bij het verlaten van het bos heb ik aan mijn rechterhand uitzicht op het buurtschap Geverik; in de verte zie ik de hoogbouw nabij Maastricht-Aachen Airport. Nabij de uit 1861 daterende neogotische Mariakapel kom ik op een verharde weg via welke ik Geverik weer achter mij laat. Kort na de monumentale carréboerdeij ‘Hoeve Corten’ verlaat ik het asfalt en sla linksaf over een veldweg richting Kelmond.

de weg naar Geverik met links de Mariakapel

Aangekomen in gehucht Kelmond passeer ik een kleine Mariakapel – niet te verwarren met de grote kapel in Geverik – en volg de stijgende weg. Ik passeer de voormalige – gesloten op 1 september 2012 – betonfabriek Gelissen voordat ik de doorgaande weg van Beek naar Schimmert oversteek. Vanaf de veldweg zie ik rechts de Sint Hubertusmolen uit 1802, iets verder aan de rechterzijde ligt Schimmert. Vlak voor Klein-Genhout sla ik rechtsaf naar Groot-Genhout. Aldaar maak ik een omtrekkende beweging via de onverharde ‘De Lindesteeg’ om uit te komen bij het hoogste punt van Hobbelrade. Ik ga rechtdoor in dalende lijn verder over de Tweede Hofweg – ra ra, waar is de eerste? – en kijk uit over Neerbeek en de achterliggende skyline van het Chemelot-terrein. Na geruime tijd wandel ik voor de tweede keer vandaag Kelmond binnen. Vijftig meter voor de eerder genoemde kapel sla ik rechtsaf de smalle asfaltweg omhoog. Bij een blauw stegelke kom ik  via een trappenpad weer in het Kelmonderbos.

Door het blauwe stegelke naar het Kelmonderbos

Het smalle bospad kronkelt zich door het bos en eindigt op het hoogste punt bij een infobord over de Bandkeramiekers. Ik vervolg mijn weg over een bredere veldweg. Vlak voor de bebouwde kom van Beek passeer ik ‘Ooshaka’ (het gebouw van Scouting St. Martinus). Bij het standbeeld van de ‘ Baeker Kleppermen‘ sla ik rechtsaf naar de St. Martinuskerk.Naast de neo-romaanse kerk ligt het oudste café  van Beek. Café Frusch – de Hoeskamer van Baek – stamt uit 1885 en wordt op het moment van passeren voorzien van een frisse verflaag. Nog enkele meters en ik ben weer op de markt, de tocht is ten einde……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *