Beesel

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 412
Afstand: 17,3 km.
Start en Finish: Mert 5 eten – drinken – slapen

Na de heuvels van vorige week is het weer eens hoog tijd voor een vlakke wandeling. De regio Midden-Limburg is daar ideaal voor en zodoende ben ik vandaag afgereisd naar het drakendorp Beesel, iets ten noorden van Roermond.

Vuurspuwende draak op de rotonde nabij de A73

Beesel staat eens in de 7 jaar geheel in het teken van het draaksteken, een openluchtspel over de legende van St. Joris en de draak. Overal in het kerkdorp zijn verwijzingen hiernaar te vinden. Vlak na de start van de wandeling passeer ik  kasteel Nieuwenbroeck waarvan de binnenplaats in 2016 fungeerde als decor voor het draaksteken. Vlak voor de spoorlijn ga ik links richting Camping ’t Eyveld.  Vervolgens steek ik het spoor over en volg het fietspad naar de rotonde met de levensgrote draak in het midden. Aan de andere zijde van de autoweg A73 loop ik het Waterloose bos in en passeer geruime tijd later Landgoed Heidenheim. Ik blijf het pad door het bos volgen en moet warempel een steile doch korte klim omhoog. Ik volg korte tijd de grens met Duitsland en wandel vervolgens Sportpark de Bosberg, de thuisbasis van V.V. Swalmen.

Pottenbakkerij ‘De Walsberg’ in Swalmen

Bij café de Bosrand in Swalmen steek ik de Bosstraat over en ga dan rechtsaf door een bedrijventerrein. Vervolgens links naar de Rijksweg welke ik oversteek. Na een pottenbakkerij gaf ik rechts over een fietspad die mij weer naar de andere kant van de A73 brengt. Ik verlaat de asfaltweg weer om de Teutebeek te volgen door natuurgebied het Beesels Broek.Na geruime tijd bereik ik het uit 1870 daterende Bakhei’s Kapelke. Voor mij zie ik reeds de toren van de Sint-Gertrudiskerk; ik nader het eindpunt van een eenvoudige en vlakke wandeling door het Midden-Limburgs landschap.

Het Bakhei’s Kapelke, ter er van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart

Het zonovergoten terras op de Beeselse markt vraagt welhaast om een bezoekje en daar geef ik in dit geval graag gehoor aan, het pilsje heeft goed gesmaakt…….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *