Belfeld

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 432
Afstand: 15 km.
Start en Finish: Café Restaurant Maria Hoef

Vandaag ben ik naar Noord-Limburg gereden voor een ‘buitenlandse’ wandeling maar met begin- en eindpunt op Nederlands grondgebied. De tocht voert mij geheel door het Brachterwald, een 1328 ha tellend natuurgebied dat onderdeel is van het Grenspark Maas-Swalm-Nette.

Hoogzit in het Brachterwald

Er is vandaag sprake van een gering hoogteverschil maar door de kronkelige bospaadjes en een aantal korte pittige klimmetjes beloofd het toch een gevarieerde wandeling te worden. Er zijn voldoende zitbanken aanwezig, rustmogelijkheden te over dus. Aangezien er keuze is uit 3 afstanden – ik ga natuurlijk voor de langste – passeer ik vandaag dus 2 maal 2 knooppunten. Na bijna 6 kilometer nader ik weer een stukje bewoonde wereld, ik bereik de Duits/Nederlandse grensovergang bij Reuver. Aan de andere zijde van de grens liggen een aantal horecagelegenheden waar gepauzeerd zou kunnen worden. Tengevolge van het vroege tijdstip is geen van de etablissementen geopend, verder wandelen dus.

Een kijkje over de grens

Terug in het Brachterwald passeer ik een natuurgebied op het terrein van een voormalig munitiedepot. Ik kom weer langs de knooppunten ten behoeve van de kortere afstanden en vervolg mijn weg in een grote bocht door het bosgebied. Ondertussen passeer ik een aantal zgn. hoogzitten een paar vennetjes. Na geruime tijd – het einde van de wandeling nadert reeds – kom ik bij een uitzichtpunt waar ik een geweldig zicht op de wijde omgeving waaronder de witte torenspits van de Urabanuskerk in Belfeld. Onder andere via een aantal trappenpaden daal ik af richting de uitspanning.

Uitzichtpunt in het Brachterwald

Niet veel later bereik ik de parkeerplaats weer en constateer dat het terras pas over 2 uur open gaat. Dan maar thuis een drankje doen, het is tenslotte Koningsdag…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *