Bemelen

Het is vandaag ideaal wandelweer dus op pad met Wandelgids Zuid-Limburg. Tegenover de kerk in Bemelen start  de 15,5 km. lange wandeling 782. Niet geheel vlak maar ook niet heel pittig, oftewel heuvelachtig.

De St. Laurentius kerk in Bemelen

Even voorbij de uit 1845 daterende kerk slank bij het gemeenschapshuis rechtsaf. Volgens de routebeschrijving moet ik het draaihekje met trappenpad naar een Mariagrot negeren maar ik kan mijn nieuwgier niet bedwingen en neem toch kort een kijkje bij de grot.Na de korte visite wandel ik verder en passeer grotten in de Mettenberg. Even later kom ik langs een regenwaterbuffer en het zal niet de laatste zijn. Vervolgens passeer ik de Julianagroeve, een mergelgroeve waarvan er hier in de omgeving veel voorkomen. Na een stijgende veldweg krijg ik zicht op het buurtschap Wolfshuis met boven het maaiveld uitstekend de Tienhovenmolen. Deze bovenkruier uit 1855 is de enige windmolen in Nederland die vrijwel geheel is opgebouwd uit mergelblokken. Ondertussen passeer ik ook nog het leefgebied van de beschermde korenwolf, helaas niemand thuis.

De Tienhovenmolen bij Wolfshuis

Vanaf het Plateau van Margraten heb ik een mooi uitzicht op de wijde omgeving. Zo heb ik zicht op Berg en Terblijt met de Sint- Monulphus  en Gondulphuskerk en herken ik de skyline van Maastricht. Bij het knooppunt van de route – er zijn 3 verschillende afstanden mogelijk – sla ik rechtsaf langs de wijngaard van Domein de Stroberg. Er staat mij een stevige klim te wachten, de kuitenbijter herbergt een gedeelte met een stijgingpercentage van 20%. Gelukkig staat boven een bankje om – indien nodig – even bij te komen van de gedane inspanningen. Ik vervolg de route over de Bemelerberg. Met een omtrekkende beweging komt Bemelen weer binnen bereik. Vlak voor de bebouwing van het dorp behorende bij de gemeente Eijsden-Margaten geniet ik nog even van een prachtige mergelwand van de Bemelerberg.

Mergelwand van de Bemelerberg

Via de hoger gelegen kerk kom ik op het eindpunt aan, het helaas vanwege Covid-19 gesloten Roemer’s eetcafé. Het zit er weer op. Nu maar wachten op de volgende vrije dag om weer een mooie wandeling te maken……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *