Bierwagen

Op een klein stationnetje,
 ‘s-morgens in de vroegte
….
Stonden zeven wagentjes 
netjes op een rij…..

Op mijn modelspoorbaan wordt nog altijd hard gewerkt aan de enscenering – het landschap is dus nog lang niet klaar – maar dat staat nieuwe aankopen niet in de weg. Aanvullend rijdend materieel is altijd welkom maar in deze economische slechte tijden niet altijd realiseerbaar. Locomotieven zijn bijvoorbeeld aan de prijzige kant, zeker als een hoge detaillering gewenst is en de modernste digitale snufjes geïnstalleerd moeten zijn. Gelukkig is veel materiaal ook tweedehands verkrijgbaar en dat scheelt meestal een stevige slok op de borrel.

Brand bierwagen

Brand bierwagen

Enfin, het leek mij jaren geleden wel een leuk idee om een verzameling bierwagentjes aan te leggen. Aangezien er wel honderden verschillende bierwagentjes in omloop zijn, leek het mij verstandig om mij te specialiseren op enkel de Nederlandse bierbrouwerijen. Deze beperkende maatregel leidt echter niet significant sneller tot het completeren van de verzameling. Bierwagentjes worden namelijk vaak eenmalig en in een beperkte oplage uitgebracht. In de reguliere handel zijn ze amper verkrijgbaar en zodoende is de tweedehands markt de uitgelezen vindplaats voor deze specifieke treinwagonnetjes.

3 bierwagentjes: Leeuw - Grolsch - Brand

3 bierwagentjes: Leeuw – Grolsch – Brand

Mij eerste bierwagentje kocht ik in 2003. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het historische station van Valkenburg was een groot treinen-evenement in en rondom het mergelstadje georganiseerd. Tevens waren er dat weekend enkele exclusieve wagonnetjes te koop waaronder het door mij aangeschafte exemplaar van Bierbrouwerij De Leeuw. Op Eurospoor 2011 vond ik mijn 2de exemplaar, een geel wagonnetje van Grolsch. En deze week is de verzameling uitgebreid met een wagentje van Brand’s Bierbrouwerijen te Wijlre. Het groene rijtuigje stond al enige jaren stil in de vitrine van een Brandverzamelaar met een aanval van opruimwoede.

Het mag duidelijk zijn, vraag en aanbod vonden elkaar en sindsdien worden op mijn spoortracé 3 bierwagentjes voort getrokken…..

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *