Bingelrade

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1013
Afstand: 13,7 km.
Start en Finish: Koffietuintje Bingelrade

Ik blijf vandaag eens dichter bij huis. Aangezien het koffietuintje nog niet geopend is, kies ik voor de startplaats bij Huize Watersley te Sittard.

De kruisweg in de voormalige kloostertuin

Ik start mijn wandeling met een rondje door de bossage rondom het voormalige jachtslot/klooster uit 1752. Een deel van de route loopt door wat eens de kloostertuin was. Hier passeer ik de 14 staties tellende kruisweg. Als ik het terrein – tegenwoordig in gebruik als sports & talentpark – verlaat, bevindt ik mij op de Kolleberg. Ik vervolg mijn weg over het plateau en daal af richting de Sittardse wijk Lahrhof. Hier volg ik korte tijd de smalle asfaltweg om vervolgens over een bospad naar de rijksmonumentale carrĂ©boerderij Lahrhof te lopen. Ik blijf de geasfalteerd weg volgen langs de wijk Haagsittardpark en zie in de verte reeds de kerk van het Duitse Hillensberg liggen, daar moet ik dus naar toe. Ik betreedt Duits grondgebied en wandel via veldwegen en graspaden onhoog naar het Plateau van Doenrade. Na een tijdje bereik ik het Duitse dorp Hillensberg.

De Bergkirche St. Michael in Hillensberg

Ik wandel over het kerkhof bij de Bergkirche St. Michael en verlaat het dorp weer om naar Bingelrade te lopen. De stijgende veldweg gaat tussen de akkers door waar vlijtige landbouwers druk in de weer zijn met hun tractoren. Ik steek de Kneijkeulerweg over en wandel Doenrade binnen. Gelijk ga ik links en wandel via de onvermijdelijke draaihekjes het natuurgebied Op de Waart in. Beneden steek ik via een bruggetje de Quabeeksgrub over en bereik het gehucht Viel. Hier ligt de oorspronkelijke start van de tocht – of tussentijdse rustplaats – maar zoals eerder vermeld is het koffietuintje nog niet geopend. Ik volg daarentegen de stijgende klinkerweg terug naar Doenrade. Alhier ga ik bij een Mariakapelletje linksaf en steek iets verder de doorgaande weg weer over. Terwijl ik rechts Hillensberg weer zie liggen, volg ik de veldweg tot aan de Sittardergats.

Hier ga ik rechts over de smalle asfaltweg die overgaat in een smalle veldweg naar het eindpunt van de route. Na het passeren van enkele grensstenen arriveer ik weer bij Huize Watersley, tocht volbracht…..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *