Blegny

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1050
Afstand: 15,9 km.
Start en Finish: Café A Vi Blegne

Bonjour, welkom in Wallonië! In het Land van Herve tussen Visé en Luik ligt het oude mijnstadje Blegny waar ik vandaag een heuvelachtige wandeling ga maken.

Onderweg naar Mortier

Vanaf de Église Saint Gertrude verlaat ik het dorp in stijgende lijn. Buiten de bebouwde kom zie ik in de verte reeds de kerk van Mortier van liggen. Aan mijn linkerhand heb ik zicht op de oude mijnschacht van Blegny. Ik vervolg mijn weg over het plateau naar Mortier. Van hier gaat het verder naar Trembleur, deels over smalle asfaltwegen en deels over veld- en bospaden. Vlak voor Trembleur steek ik het beekje La Richelette over en passeer niet veel later de St. Josephkerk. Op de route naar het volgende dorp – Saint Remy – blijf ik zicht houden op de mijn-site van Blegny, langzaam kom ik dichterbij.

Uitzicht op de mijn van Blegny

Vanuit Saint Remy vervolg ik mijn weg via vele klaphekjes door eindeloze weilanden. Ik volg geruime tijd een beekje genaamd Le Bolland tot ik een korte pauze neem aan de voet van de steenberg – oftewel terril – van de oude steenkolenmijn van Blegny. De beklimming volgt via een 204 treden tellende stalen trap, niet mijn favoriete bezigheid. Na de enerverende klim wordt ik dan wel beloond met een geweldig uitzicht. Na het uitzichtpunt daal ik voorzichtig af over een smal grindpad naar het mijnterrein. De mijn van Blegny is een van de 4 authentieke kolenmijnen in Europa die nog ondergronds zijn te bezichtigen. Ik verlaat het terrein bij de voormalige schacht ‘Marie’  uit 1848 waar tegenwoordig een mijnmuseum is gehuisvest.

De uit 1848 stammende mijnschacht ‘Marie’

Door weilanden en akkers loop ik weer naar Blegny. In de verte zie ik de kerktoren boven het maaiveld uitsteken, een goed richtpunt naar het einde van een pittige Waalse wandeling….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *