Bomen

Van boomverzorging had ik wel eens gehoord en met klimmen heb ik enige affiniteit maar van het Nederlands Kampioenschap voor Boomverzorgers had ik nog nooit gehoord. Toch bestaat het en het kampioenschap van 2010 vindt  zelfs plaats in de Gemeente Sittard-Geleen.

Het Stadspark in Sittard was op 21 en 22 mei 2010 dus het strijdtoneel voor de beste boomverzorgers op grote hoogte. 2 dagen lang was dit het domein voor ruige mannen met baarden en bovenarmen als staalkabels. Nou, dat valt wel mee. Een baard heb ik trouwens wel gezien en wel bij een van de juryleden. Verder veel stands met info over het boomverzorgersvak en natuurlijk het laatste aanbod op het gebied van professioneel klimmateriaal. Natuurlijk mocht ook een een springkussen niet ontbreken en kon onder begeleiding kennis worden gemaakt met de klimsport.

Nadat op vrijdag de voorrondes plaats vonden was het op zaterdag tijd voor de grote finale oftewel de Masterclimb. Men neme een grote boom en zet daaromheen een ruime cirkel af met gekleurd lint. Vervolgens zet je een handvol juryleden rond de boom en jaag je een van hen de boom in. Tenslotte is daar de klimmer om wie het tenslotte gaat. Na een korte inspectie heeft de deelnemer besloten hoe het aangepakt moet worden en kan de actie beginnen.

De finale is een stevige klus, men moet zelf de touwen in de boom bevestigen, vervolgens een aantal opdrachten in de boom uitvoeren en alle klimmaterialen ook weer netjes uit de boom verwijderen. De stopwatch loopt ondertussen door en de jury ziet alles. Spannend om te zien en tengevolge van het stralende weer was er aardig wat publieke belangstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *