Borkel & Schaft

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1043
Afstand: 15 km.
Start en Finish: Eetcafé De Woeste Hoeve

Wandelgids Zuid-Limburg beperkt zich allang niet meer tot de Zuid-Limburgse wandelpaden, de gehele provincie wordt regelmatig bewandeld net als het Duitse en Belgische grensgebied. Maar men gaat verder, er zijn nu ook wandelingen beschikbaar in Noord-Brabant.

Een eenzame berk op de Malpieheide

Zodoende ben ik vandaag in Borkel & Schaft, onder de rook van Valkenswaard vlak bij de grens met België. Gekleurde ballonnen hangen aan de lantaarnpalen in Borkel – ik dacht natuurlijk dat dit was om mij te verwelkomen – ter ere van de garage-sale in het Brabantse dorp. Over de Pater Aartslaan verlaat ik de bebouwde kom en vervolg mijn weg door natuurgebied De Malpie. Waarschijnlijk bestaat er hier een gerede kans op bosbranden want ik kom met grote regelmaat wegwijzers tegen met het opschrift ‘Brandweer’. Ik kan mij natuurlijk ook vergissen maar waarom staan die bordjes dan daar.

Zwanen in de Dommel

Ik steek de eerste keer vandaag de N69 – verbindingsweg tussen België en Valkenswaard – over en wandel verder over Malpieheide. Na geruime tijd steek ik de voornoemde N-weg oftewel Luikerweg weer over en loop richting de grens met België. Na een vlonderpad door natuurgebied Plateaux – Hageven bereik ik de staatgrens maar die laat ik rechts liggen en ga zodoende links naar buurtschap Achterste Brug. Hier ga ik rechts langs 2 vakantiewoningen en wandel het Dommeldal in. Ik volg het pad langs de Dommel geruime tijd. Tijdens deze tocht door weilanden moet ik geregeld via een zogenaamd ‘overstapje’ over het prikkeldraad heen. Door deze hulpmiddelen gaat dit zonder kleerscheuren.

‘overstapje’ langs de Dommel

Bij een brug over de Dommel verlaat ik het riviertje en ga links terug naar Borkel. De garage-sale is ondertussen in volle gang en het eetcafé – tevens eindpunt – heeft het terras reeds geopend. Na een versnapering is het weer tijd om huiswaarts te keren……

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *