Brunssum

Vandaag weer wandelen vanuit Brunssum, de startplaats ligt zo’n kilometer van het Schutterspark vanwaar ik gisteren wandelde. Op deze zondagmorgen parkeer ik bij Lunchcafé Triade aan de Rimburgerweg. Vanwege Covid-19 is de horecagelegenheid die gerund wordt door clienten van Zorggroep Triade met een afstand tot de arbeidsmarkt natuurlijk gesloten; men heeft momenteel enkel 2Go-menu’s. Uit het zeer grote aanbod van Wandelgids Zuid-Limburg heb ik vandaag gekozen voor de 15,2 km. lange nr. 1288.

Bruggetje over de Roode Beek

De Brunssummerheide is populair bij wandelaars en mountainbikers, voor die laatste groep moet ik vooral oppassen aangezien zij een hogere snelheid dan mijn persoontje hanteren.Vandaag staan twee heides op het programma, de Brunssummer – en de Teverenerheide. laatstgenoemde ligt in Duitsland dus het wordt vandaag een grensoverschrijdende wandeltocht. Eerst meer het Nederlandse gedeelte. Via een hoop gekronkel kom ik via de onderdoorgang van de Buitenring (N300) op het golfterrein van de Golfclub Brunssummerheide. Het verharde wandel- cq fietspad loopt dwars over de golfbaan naar de Golfresidentie en onderweg ben ik getuige van het spelniveau van verschillende spelers. Ik volg het pad bovenlangs de course en bereik de Waubacherweg. Ik steek de doorgaande weg tussen Waubach en Schinveld over en loop via een smal paadje Duitsland binnen.

Het is herfst, ook op de Teverener Heide

De Teverener Heide is rijk aan meren en vijvers die voor het merendeel zijn ontstaan door afgravingen ten behoeve van o.a. grindwinning. Allereerst passeer ik de Rohrkolbensee, de Binsensee en vervolgens de Seerosenteich. Na 2 keer onder een houten reling door te zijn gegaan volg ik vanaf eendraagbaar infobord de grindweg langs de Cristpherussee. Even voorbij de Kiefernsee ga ik rechts scherp omhoog over een ruiterpad. Boven aangekomen verlaat ik het zandpad weer om mijn weg te vervolgen op het naastgelegen bospad. Als ik een brede grindpad bereik zie ik voor mij de afrastering van de Navo Airbase Geilenkirchen/Teveren, de thuisbasis van de AWACS-vliegtuigen. Ik sla linksaf en passeer de Welterteich. Voorbij Gut Eichenkönig ligt de Eichenteich en iets verder de hoofdingang van de NAVO-basis. Bij parkeerplaats ‘Hohenbusch’ ga ik rechts langs eerst de Jochimsteich en daarna de Schwalbensee. Voor de tweede keer passeer ik de Kiefernsee maar nu natuurlijk aan de andere kant. Ik sla rechtsaf en volg de gele route. Een ruime kilometer verder kom bij de Binsensee en even later de Teeuwensee. De grindweg daalt naar alweer de Rohrkolbensee. Via een begroeid bospaadje bereik ik weer de Waubacherweg en wandel ik weer het terrein van de golfbaan op.

Deze keer ga ik linksom langs de driving ranges en volg vanaf de parkeerplaats dezelfde route als op de heenweg naar het tunneltje onder de N300 naar de Brunssummerheide. Nog een rondje Brunssummerheide voordat ik de wandeling af kan ronden. Na een korte klim over een trappenpad heb ik prachtig uitzicht over de heide. Door het mulle zand daal ik af naar de Roode Beek om vervolgens langs de rand van de zandvlakte mijn weg te vervolgen. Nog één keer water en wel de Koffiepoel – visvijver van H.S.V. Brunssum – en dan richting het eindpunt. Een hapje en/of drankje bij Triade44 zit er vanwege de bekende reden niet in dus dan maar linea recta naar huis……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *