Buggenum

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1729
Afstand: 11,8 km.
Start en Finish: Tuin – Terras – Fruit de Parel

Vandaag over de Napoleonsbaan (N273) naar Midden-Limburg voor een wandeling vanuit Buggenum. De parkeerplaats is gelegen aan de Berikstraat, zijnde de achterzijde van het startpunt. Echter, de parkeerweide is afgesloten vanwege drassige omstandigheden en als alternatief parkeer ik de auto aan de voorzijde op de Parallelweg.

De Sint-Allgundiskerk in Buggenum

Ik start met een korte wandeling door het dorp. Bij de voormalige basisschool ga ik rechts over de parkeerplaats en vervolgens via een klaphekje over een vlonderpad. Aan mijn linkerzijde heb ik zicht op de Sint-Aldegundiskerk. Bij het volgende klaphek ga ik rechts over de veldweg richting de Maas. Ik loop verder langs een aftakking van de Maas en zie aan mijn rechterhand de uit 1948 daterende 248 meter lange stalen spoorbrug. Ik passeer een kleine jachthaven en aan het eind van het pad over de dijk ga ik bij een waterkering rechts over de asfaltweg. In de bocht naar links volg ik de grindweg rechtdoor langs de Maas.

De 248 meter lange spoorbrug uit 1948

Bij een grindgroeve ga ik rechtsaf naar de buurtschap Zwaarveld. Voorbij de laatste van de 3 woningen ga ik door weer een klaphek naar rechts over een graspad. Vlak voor het volgende klaphek kom ik oog in oog met een vochtig probleem. Door de hoge waterstand is het pad onbegaanbaar geworden. Het hek en het routepaaltje zijn weliswaar nog zichtbaar maar zonder boot is het volgen van de route ondoenlijk. Met hulp van de routekaart wandel ik terug naar de buurtschap en volg de verharde weg tot ik weer op de route stuit. Ik volg het pad over de dijk en waar het pad naar rechts buigt ga ik links de dijk naar beneden.

De beoogde route, helaas niet begaanbaar

Ik steek een smalle asfaltweg over en loop de tussen 2 dijken gelegen bypass van de Neerbeek. Aan de T-splitsing ga ik rechtsaf langs een grote plas ten behoeve van de grindwinning. Recht voor mij zie ik reeds de kerk van Buggenum liggen. Weldra loop ik het dorp weer in en na korte tijd arriveer ik bij het eindpunt van een wandeltocht met natte hindernissen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *