Bunde

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 106
Afstand: 13,3 km.
Start en Finish: Station Bunde

Vandaag staat een geaccidenteerde wandeling door het Bunderbos op het programma. Vanaf het station noordwaarts, de overweg oversteken en dan gelijk links parallel aan de spoorlijn Sittard – Maastricht.

Wuivend korenveld nabij Moorveld

Ik begin al snel omhoog te wandelen in het lintvormig bos dat zich uitstrekt over een afstand van 5,5 km. tussen Elsloo en Bunde. Na enkele fikse klimmetjes bereik ik het hoogste punt van het hellingbos en vervolg mijn weg langs de bosrand richting Moorveld. In het buurtschap vervolg ik mijn weg bij de Heilig Hartkapel over de verharde weg. Vervolgens 2 keer links en ik verlaat de bebouwde kom weer. Waar de asfaltweg stopt ga ik verder over het dalend bospad. Na enige tijd kruis ik de steile Snijdersberg en volg het stijgende bospad naar de buurtschap Snijdersberg, in Geulle ook wel bekend als de ‘Piemelehook’. Na de buurtschap Hussenberg bereik ik Geulle – links is de afdaling van de Slingerberg zichtbaar – en blijf rechtdoor lopen over een pad tussen twee hagen. Links zie ik de slingerende afdaling en in de verte liggen de Belgische Kempen.

Een van de vele waterlopen in het Bunderbos

Ik kom weer dichter bij de spoorlijn en vlak voor de spoordijk ga ik rechtsaf om even later via een duiker onder het spoor door te lopen. In de duiker wandel ik langs de Hemelbeek; na de duisternis ga ik de 61 treden tellende ijzeren trap omhoog en laat de GPS mij een beetje in de steek. Met enige improvisatie en de routebeschrijving kom ik toch weer op het juiste pad en kan ik verder naar de buurtschap Broekhoven. Hier ga ik over de verharde weg naar het spoorviaduct om vervolgens aan de voet van de eerder genoemde Slingerberg rechtsaf een stijgend bospad in te lopen. Boven aangekomen is er even ruimte voor een kleine pauze waarbij tevens van het adembenemend uitzicht kan worden genoten.

Uitzicht over het Maasdal vanaf de ‘Piemelehook’

Ik kom weer in de buurtschap Snijdersberg waar ik het dalende pad naar de spoorlijn volg. Ik passeer de voormalig watermolen Geulle en blijf parallel aan het spoor wandelen. Na enkele honderden meters sla ik linksaf een onduidelijk bospad omhoog. De GPS laat mij weer in de steek waardoor ik mij door de bossage een weg moet zoeken naar de juiste route. Teruglopen en alsnog het correcte pad volgen had natuurlijk ook gekund maar laat mij eigenwijs zijn. Ik kom weer bij de spoorlijn en ga links verder. Na een dalend trappenpad ga ik rechts door een donker tunneltje naar de buurtschap Oostbroek. Bij camping de Boskant let ik even niet goed op en moet ik weer een alternatieve route zoeken. Dat lukt wonderwel en spoedig ben ik weer ondereg naar Bunde. Na zo’n 1,5 km. bereik ik de bebouwde kom en niet veel later sta ik op perron 2 van station Bunde. Ik heb geluk, na 6 minuten is de trein er al en kan ik weer terug naar Geleen. Het is best warm dus dadelijk eerst een koud pilsje, lekker…….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *