Cauberg (t)op

De komende twee dagen zijn sterk gelieerd aan ontrack.nl, vandaag loop ik een fraaie wandeling uit hun assortiment en morgen volg ik een door hun georganiseerde workshop.

Lijn 49 van Veolia brengt mij vanmorgen naar het uit 1853 stammende station van Valkenburg a/d Geul. De wandeling met de fraaie naam ‘Cauberg (t)op’ meet 28 kilometers maar kan in Schin op Geul worden ingekort waardoor er slechts 13 kilometer overblijft. Het startpunt ligt bovenop de Cauberg maar ik besluit om praktische redenen in te stappen op de Plenkertstraat. Ik passeer de vergane glorie van de Leeuw Bierbrouwerij – Leeuw Bier wordt tegenwoordig gebrouwen bij het Belgische Haacht – en constateer dat Chalet Tivoli op dit tijdstip nog niet geopend is. Via de sterk stijgende Lijksweg waarbij nog ik een voorzichtig dalende mountainbiker moet ontwijken bereik ik de bebouwde kom van Vilt. Ter hoogte van de aankomst van de Amstel Gold Race steek ik de provinciale weg over en haak aan bij het originele begin van de routebeschrijving.

Vergane glorie Leeuw Brouwerij Valkenburg

Vergane glorie Leeuw Brouwerij Valkenburg

Over het fietspad wandel ik naar Sibbe alwaar ik eerst een stukje door het dorp loop om vervolgens het bos weer in te duiken. Aan de rand van het St. Jansbosch zie ik de bebouwing van Oud-Valkenburg liggen en daar gaat het dalende pad door het weiland dan ook naar toe. Ik vervolg mij weg langs de achtertuinen om zodoende uit te komen aan de rand van Schin op Geul. Een omtrekkende veldweg brengt mij langs de voetbalvelden van V.V. Strucht naar het keuzepunt. Ik voel mij goed dus ik sla rechtsaf voor de lange route en hoop hier later op de dag nog steeds in goede doen terug te keren voor de laatste etappe.

Watermolen Wijlre

Watermolen Wijlre

De extra lus start links van de Geul en voert via vele klaphekjes door de weilanden naar Etenaken waar ik mij kan opmaken voor de beklimming van de Fromberg. Na de top gaat het eerst iets omlaag en dan weer omhoog om vervolgens al dalend uit te komen bij de spoorweg in Wijlre. Op dit traject wordt enkel nog gereden door de stoomtreinen van de ZLSM en vandaag – het toeristisch seizoen is tenslotte ten einde – is er geen rit gepland en acht ik het voldoende veilig om de oversteek te wagen. Wijlre is welhaast synoniem met Brand Bier en ik hoef niet lang te wachten totdat ik de brouwerij in het zicht krijg.

Zicht door een stegelke nabij Wijlre

Zicht door een stegelke nabij Wijlre

Vlak voor het brouwhuis sla ik rechtsaf de Molengats in naar de watermolen. Via 2 kleine sluisjes passeer ik de achterzijde van de brouwerij en stel vast dat er voldoende voorraad is van ‘het bier waar Limburg trots op is’. Ik heb de Geul nu aan mijn rechterzijde en loop wederom door de weilanden, diverse stegelkes passerend. Ter hoogte van familiecamping ‘De Gele Anemoon’ loop ik de stijgende Gronzedellerweg in. Na een stevige klim eindigt deze holle weg op de top van de Keutenberg. Aangezien ik sinds het verlaten van de meanderende Geul liefst 90 meter stijging heb ondergaan is een korte pauze mijns inziens wel gerechtvaardigd. Na een lange daling zie ik voor mij de huizen van Strucht maar de routebeschrijving stuurt mij de de andere kant op. Na enig ge-zig-zag wandel ik aan de voet van de Keutenberg Engwegen binnen en even later ben ik weer op het keuzepunt in Schin op Geul.

Oude toegangspoort op de top van de Keutenberg

Oude toegangspoort op de top van de Keutenberg

Vanaf de brug over de Geul sluit ik mij weer aan bij de korte route en ga zodoende bij de kerk linksaf. De ca. 2 km. lange wandeldreef langs alweer de Geul brengt mij naar Kasteel Oost in Valkenburg. Spoedig bereik ik het Valkenburgse centrum en bij Kasteel Den Halder eindigt de wandeling uiteindelijk. Voor mij rest nog een klein verbindingsstuk naar het station.

Morgen weer wandelen maar minder kort en in het kader van een workshop…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *