De dag van Elst

Het feest gaat beginnen, om kwart over zes in de morgen sta ik in de rij te wachten tot het startschot wordt gegeven. Mijn tweede vierdaagse-start en deze keer hoop ik over 4 dagen wel over de finish te komen. In tegenstelling tot mijn eerste deelname in 2001, toen viel ik namelijk op de eerste dag reeds uit. Nu – 12 jaar later – ben ik beter voorbereid en meer geoefend; ik heb er het volste vertrouwen in.

De meute begint in beweging te komen en wurmt zich door de Nijmeegse binnenstad richting Waalbrug. Een lange rij wandelaars beweegt zich naar Lent voor de eerste beproeving in de Betuwe. De massa maakt het lastig om in het juiste ritme te komen maar uiteindelijk krijg ik toch voldoende ruimte om mijn eigen tempo te kunnen lopen. Vlak voor Arnhem slaan de 50 km. lopers rechtsaf en wordt het iets rustiger op de route. Niet voor lang want vlak voor Elst voegt deze groep zich weer de massa.

De dag van Elst

Hoewel er in alle doorkomstplaatsen veel publieke belangstelling is verbaas ik mij toch over de doorkomst in Elst. Wat een mensen zijn hier op de been, ongelofelijk!! Langs de gehele route door de naamgever van de dag staan de mensen rijendik langs de straten om de wandelaars aan te moedigen. Op iedere hoek wordt muziek gemaakt op elke wijze die men zich maar kan voorstellen en kinderen delen op straat snoep en andere snacks uit.

Het loopt tegen de middag en het wordt langzaam warmer. Gelukkig heeft de organisatie voor voldoende waterpunten gezorgd en hebben diverse omwonenden de tuinslang uitgerold. Om het hoofd koel te houden dompel ik mijn pet regelmatig onder in een bak water alvorens hem weer op mijn verhitte hoofd te zetten. Bij Oosterhout lopen we de beruchte dijk naar Lent op. In 2006 zijn hier vele wandelaars gesneuveld en de 4daagse is dat jaar dan ook afgelast. Geen beschutting, geen wind en veel zon, geen ideale omstandigheden en dan ook nog de Waalbrug in de verte zien liggen terwijl dat nog een uur lopen is.

Als ik om 10 over één de Wedren weer op loop ben ik kapot,  ik plak van de zweet en ben doodmoe, gelukkig heb ik voldoende tijd om af te koelen en uit te rusten. Morgen om kwart over vijf ben ik weer present…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *