De Dode Handroute

In het spoor van de Bokkerijders is de titel van een fraai boekwerkje van Sjtichting Genealogiek Sjènne dat in december 2013 is verschenen. In de publicatie wordt de geschiedenis verteld van de ‘Bende van de Bokkerijders’ in de voormalige Heerlijkheid Schinnen aan de hand van 4 wandelingen langs plaatsen van historisch belang inzake de Bokkerijders.

Geleenbeek nabij Schinnen

Geleenbeek nabij Schinnen

De wandelingen variëren van 9,1 tot 18,7 kilometer en starten en eindigen allen bij Gasterie Noeber Beemden in hartje Schinnen. De routes zijn uitgebreid en duidelijk beschreven en maken gedeeltelijk van reeds bestaande routes in de Gemeente Schinnen. Daarnaast is er zeer veel aandacht voor de historische gebeurtenissen die op diverse plaatsen langs de route hebben plaatsgevonden. Deze aandacht beperkt zich niet enkel tot mooie verbindende teksten in het routeboek maar komt ook fysiek tot uiting langs de route want op strategische plekken zijn informatieve zuilen geplaatst.

Kruisbeeld tegenover Kasteel Terborgh

Kruisbeeld tegenover Kasteel Terborgh

Het boekje beschrijft eerst de langste route en bouwt de afstanden vervolgens langzaam af. De eerste zogenaamde strooptocht is de 18,7 km. lange Dode Handroute. Vanwege praktische redenen start ik niet in Schinnen maar in het halverwege de route gelegen Doenrade. Voor de wandeling maakt het niet, de route is hetzelfde en dus ook net zo lang. Over de winderige plateaus van Het Hoge Roth en Lippenberg gaat de route naar Puth om vervolgens naar Schinnen te wandelen. Even buiten Schinnen ligt Kasteel Terborgh waar in vroeger dagen menig Bokkerijder in het gevang heeft gezeten.

Heemtuin IVN Munstergeleen

Heemtuin IVN Munstergeleen

Vanaf het kasteel volg ik het pad – tegenwoordig Slakweg en Koolweg geheten – waarlangs de veroordeelde bokkerijders naar het Galgenveld in Daniken werden getransporteerd. Vandaag kom ik enkel andere wandelaars en mountainbikers tegen, met zekerheid een mooiere aanblik. Via Puth en Windraak loop ik uiteindelijk via de Sittardergats weer Doenrade in en heb ik heerlijk Lentebock zeer zeker verdiend…..

Comment
  1. Pingback: petercremers.nl » De Galgenveldroute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *