De elfde

België had een vrije dag. Niet vanwege de opening van het carnavals-seizoen. De Belgen – en vele andere naties – herdachten het einde van de eerste wereldoorlog. Wij doen daar niet aan mee want Nederland was helemaal niet betrokken bij de Groote Oorlog. Wij waren neutraal!

Enfin, wij vieren dus het begin van Carnaval. Nou ja, wij…… In ieder geval de landgenoten onder de grote rivieren. Daarboven hebben ze St. Maarten. In Limburg niet, wij hebben Vastelaovend en dat willen we weten ook! Het Maastrichtse Vrijthof loopt dan weer vol met carnavalisten uit de gehele provincie. Iedere carnavalsartiest van enige naam geeft acte de presence en natuurlijk wordt het hele spektakel live uitgezonden door de regionale televisie L1. In Duitsland gebeurt hetzelfde, vervang enkel Maastricht door Keulen en L1 door WDR en voilà…..

11-11-2009

Niet alles is grootschalig. De 5 Geleense Vastelaoves-verenigingen hebben hun eigen feestje op kleinere schaal. Na een dialectmis trok een bont gezelschap naar de Gelaense markt om daar traditioneel de Aafgebrende Gaaskaetel het luchtruim te laten kiezen. Volgens oude traditie – en de goede windrichting – zweeft het bouwsel richting Sittard om nooit meer terug te keren.
Het vijfde seizoen is begonnen, Alaaf……..

De Aafgebrende Gaaskaetel

De Aafgebrende Gaaskaetel op weg naar Zitterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *