De Gehuchtenroute

In december 2013 bracht Stichting Genealogiek Sjènne een fraai boekwerkje op de markt. ‘In het spoor van de Bokkerijders’ bevat 4 wandelroutes door het land van de Bokkerijders met de Dode Hand alsmede uitgebreide informatie over de geschiedenis van de Bokkerijders in deze contreien.

't Beer van Limburg...Dat pref ste! - Alfa Bierbrouwerij te Thull

’t Beer van Limburg…Dat pref ste! – Alfa Bierbrouwerij te Thull

In 2014 heb ik reeds de 2 langste wandelingen volbracht en nu is de  tijd gekomen voor het restant. Als eerste staat de gehuchtenroute op het programma. De route start bij Gasterie Noeber Beemden te Schinnen en doet in een achtvorm een aantal buurtschappen aan. De eerste lus volgt de Geleenbeek naar de Mulderplas in het buurtschap Thull. Een eenzame visser bedroeft zijn geluk aan de oever van de Mulderplas terwijl ik mijn weg richting Alfa Bierbrouwerij vervolg. Tegenover de brouwerij volg ik de stijgende weg naar Hoeve Krekelberg. Hier verlaat ik de verharde weg en wandel door het bos richting de kerk van Schinnen. Via het kerkhof bereik ik de Sint-Dionysiuskerk met zijn indrukwekkende toren uit de 12e eeuw. Bij de Oude Markt eindigt de eerste lus en kan ik beginnen aan de tweede lus.

Zicht op de Sint-Dyonisiuskerk vanaf de Krekelberg

Zicht op de Sint-Dyonisiuskerk vanaf de Krekelberg

Deze westelijke lus bevindt zich voor het grootste deel aan de andere zijde van de spoorlijn Sittard-Heerlen. Daartoe wandel ik naar het NS-station om hier het spoor over te steken. Vervolgens loop ik via het viaduct onder de autosnelweg A2 het buurtschap Nagelbeek binnen. Het buurtschap herbergt liefst 20 gemeentelijke monumenten en eindigt bij een Mariabeeld op de splitsing met de Grubbenweg en de Maastrichterweg. Ik sla laatstgenoemde weg in volg de holle veldweg tot op het plateau waar ik kort geniet van het weidse uitzicht over het Geleenbeekdal. Via de dalende weg kom ik in het buurtschap Hegge waar ik even later over het Heggervoetpad weer aan de andere kant van de autosnelweg uit kom. Het pad tussen de A2 en de spoorlijn eindigt bij het station. Na de overweg passeer ik de stroopfabriek van Canisius. Evenals de eerder genoemde Alfa Bierbrouwerij is ook dit Schinnens bedrijf benoemd tot Hofleverancier.

Mariabeeld in het buurtschap Nagelbeek

Mariabeeld in het buurtschap Nagelbeek

Vanaf de brug over de Geleenbeek volg ik het wandelpad naar het eindpunt. Helaas is de Gasterie niet geopend en dientengevolge zie ik mij genoodzaakt de rustpauze door te brengen op een bankje aan de vijver, ook niet verkeerd. Na de rustpauze gaat het deze keer niet gelijk naar huis maar er staat nog een wandeling op het programma.
Daarover later meer…..

Comment
  1. Pingback: petercremers.nl | De Leidersroute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *