De Horsten

Vandaag eindigt de boekenweek en dat betekent weer vrij reizen met de trein mits het boekenweekgeschenk kan worden getoond. Ondanks de koude oostenwind is dat voor mij een goede reden om op minder bekend terrein een wandeling te gaan maken.

Zodoende stapte ik vanmorgen met ‘De verrekijker’ van Kees van Kooten in de intercity naar Den Haag. Het is de bedoeling om de splinternieuwe 19 kilometer lange NS-wandeling ‘De Horsten’ te gaan lopen. Aangezien in de trein tegenwoordig gratis draadloos internet aanwezig is, kan ik de formule 1 race in Maleisië eenvoudig volgen op de Ipad en na 2,5 uur eindigt de treinreis op station Den Haag CS. Nog even zoeken naar de juiste uitgang en de wandeling kan beginnen.

Landgoed De Horsten

Wie denkt dat het vandaag om een stadswandeling gaat komt bedrogen uit. Na een korte blik op het Malieveld – waar vandaag eens geen demonstratie plaats vindt – ga ik rechtsaf het Haagse Bos in. Eigenlijk is bos niet het goede woord, we hebben hier meer te maken met een bosachtig park. Aan het eind van het Haagse Bos passeer ik Paleis Huis ten Bosch, de woonstee van Koningin Beatrix. Het toegangshek is geopend en 3 agenten houden de wacht.

In deze regio zijn vele landgoederen en de route loopt dan ook over een aantal van deze terreinen. De eerste is Landgoed Reigersbergen waar ik voorbij het Louwman Automobielmuseum wandel. Vanwege de unieke collectie zeker de moeite van het bezoeken waard maar dat past vandaag niet in mijn plannen. De beschikbare tijd is vandaag eenvoudigweg te beperkt. Ik loop Wassenaar binnen en de oprijlanen worden langer en de huizen rianter. Na Kasteel de Wittenburg vervolg ik mijn weg door landgoed Rust en Vreugd waar kasteel Oud-Wassenaar is gelegen. Vervolgens gaat de tocht verder over landgoed Wiltzanck en landgoed Backershagen om uit te komen bij Huize de Paauw. Ooit woonde hier prins Frederik maar tegenwoordig is het landhuis in gebruik bij gemeente Wassenaar als raadhuis.

Uitkijktoren Seringenberg

Het laatste landgoed van de dag is het Koninklijk Landgoed de Horsten. Hier moet entree betaald worden en wel het riante bedrag van € 1,00. Zoals de naam reeds doet vermoeden is het landgoed eigendom van de koninlijke familie. Eigenlijk zijn het 3 landgoederen (Raaphorst, Ter Horst en Eikenhorst) die echter als koninklijke eenheid zijn samengevoegd. Voorbij het voormalige jachthuis van prins Frederik – nu in gebruik als theehuis – passeert het slingerende pad de Seringenberg. Uiteraard kan ik het niet laten om de twintig meter hoge heuvel te beklimmen om vanuit de aldaar aanwezige uitkijktoren te genieten van het uitzicht.

Uitzicht vanaf de Seringenberg

Na de Seringenberg gaat de route linksom via landhuis Ter Horst naar de uitgang van het landgoed en hierdoor kom ik dus niet langs de Eikenhorst, de woning van prins Willem-Alexander en zijn gezin. Met wind tegen  vervolg ik de laatste kilometers naar Voorschoten, het eindpunt van de wandeling.

Komende week wordt er niet gewandeld, het lichaam heeft rust nodig want aanstaande zaterdag staat de Kennedymars op het programma……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *