De Leidersroute

Aangezien De Gehuchtenroute na ruim 1½ uur reeds voltooid was, leek het mij een goed idee om de laatste resterende route uit hetzelfde boekje ook vandaag te gaan lopen. De Leidersroute bedraagt 11 km. en voert mij naar Oirsbeek en Amstenrade. De start en finish is wederom bij Gasterie Noeber Beemden en aangezien ik daar met de Gehuchtenroute geëindigd was ben ik dus al op de juiste locatie.

De Vredeskapel in het Mariapark op de Krekelberg

De Vredeskapel in het Mariapark op de Krekelberg

Ondanks dat ik hier ter plaatse goed bekend ben maak inkort na vertrek kennis met een pad dat door mij nog belopen was. De Vromengats ligt tussen de Stationsstraat en Achter de Kerk, het paadje komt dus bij de kerk van Schinnen uit. Ik loop richting Thull en sla tegenover de ‘Kapellerhof’ linksaf het trappenpad op. De trappen leiden naar naar de kapel voor O.L. Vrouw, Koningin van de Vrede in het Mariapark op de Krekelberg. Vanaf de kapel wandel ik weer naar de bebouwde kom van Schinnen om vervolgens over een onverharde veldweg richting Oirsbeek te gaan. Na het grote sportcomplex kom ik weer in de bebouwing om vervolgens langs de rand van Oirsbeek mijn weg te vervolgen. Tussen Oirsbeek en Amstenrade ligt de Limietweg die strak tussen de akkers door loopt. Ik passeer Kasteel Amstenrade dat nog steeds eigendom van de familie Marchant et d’Ansembourg.

Kasteel Amstenrade

Kasteel Amstenrade

Via de Kemkensweg – met aan mijn linkerhand de vrij te bezoeken kasteeltuin – verlaat ik Amstenrade en loop ik met een grote bocht weer richting Oirsbeek. Ik steek de druk bereden provinciale weg over en wandel naar het marktplein. Rechts ligt de St. Lambertuskerk en links de Schepenbank waar tegenwoordig het jeugd- en jongerenwerk is gevestigd maar waar in de tijd van de Bokkerijders recht werd gesproken. Een smal pad door het dal van de Kakkert (= een beekje) brengt mij naar het buurtschap Wolfhagen waar ik het 17de eeuwse Fabritiushuis passeer. Even later haal ik een pauzerende wandelaar in op wiens rugzak een jakobsschelp prijkt. Niet zo vreemd want dit pad is onderdeel van de Camino de Santiago oftewel de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Het Fabritiushuis in de buurtschap Wolfhagen

Het Fabritiushuis in de buurtschap Wolfhagen

In tegenstelling tot deze pelgrim ben ik welhaast op mijn eindpunt. De gasterie is nog steeds gesloten, hopelijk vindt men snel een nieuwe uitbater. Voor vandaag is het goed geweest, snel naar huis en een volgende wandeling plannen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *