De Maar

Ook met de Kerstdagen kan er gewandeld worden en ik ben duidelijk niet de enige die er zo over denkt. Ik was op deze 1ste Kerstdag – ondanks het grijze weer – niet alleen op de wandelpaden. Vandaag blijf ik dicht bij huis, om precies te zijn Jabeek en omgeving.

Eerder deze maand kocht ik een boekje met wandelroutes rondom Limburgse brouwerijen en mijn eerste route startte bij de St. Christoffelbrouwerij in Roermond. In dat boekje staan natuurlijk meerdere routes en het is dan ook niet verwonderlijk dat ik vandaag uit datzelfde boekwerkje put. Op deze druilerige morgen parkeer ik bij Dorpsbrouwerij De Maar in Jabeek. Ik was op voorhand niet op de hoogte van het bestaan van deze kleine brouwerij maar ook ik ben nooit te oud om iets te leren.

Van de 9 kilometer die deze tocht telt is nog geen 10% onverhard en loopt 30% op Duits grondgebied, derhalve een schone internationale wandeling. Een smal betonpad door de weilanden brengt mij buiten de bebouwde kom van Jabeek en langs de oevers van de Rode Beek. Al snel wordt de landsgrens overschreden en loop ik de Bundes Republik Deutschland binnen. Bij de Etzenrather Mühle sla ik linksaf naar Mindergangelt – langs het Wildpark Gangelt – om na een lus van een half uur bij diezelfde molen weer het vaderland in te lopen.

Volgens het mooie boekwerkje ben ik reeds 2 pauze-gelegenheden gepasseerd maar die zijn op Kerstmorgen natuurlijk niet geopend, wat een pech.  Na de handvol huizen van het buurtschap Etzenrade  volgt de steilste klim van de dag naar Bingelrade. Ook hier is het plaatselijke café nog gesloten en wandel over het plateau terug naar de dorpsbrouwerij die – hoe verrassend – eveneens niet geopend is.

Terwijl de kerkklokken luiden ben ik alweer onderweg naar huis. Vanavond gourmetten, een filmpje en gezellig samenzijn. O, wat is het leven zwaar…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *