Den Haag

Oh, oh, De Haag, mauie stad achtâh de dùine……………

Vandaag maak ik een city-trip naar ‘s-Gravenhage, het episch centrum van onze landelijke politiek. Het grote spinnenweb van de nationale macht langs de woelige baren van de Noordzee. Maar ik ben hier niet voor de politiek, zeker niet op een zaterdag. Mijn doel vandaag is vakantie, niet nu maar in de toekomst. Reisorganisatie Baobab organiseert namelijk in het Museon en Omniversum een reismarkt en ook ik zal daar acte de présence geven.

Beide locaties zijn gelegen in het stadsdeel Scheveningen en dat betekent een aardig stukje wandelen vanaf het Centraal Station maar dat deert niet, zo kom ik ook aan mijn broodnodige portie kilometers. Als ik arriveer in het Museon is de reismarkt reeds van start gegaan. Aangezien het echter een doorlopend gebeuren is, zorgt dit niet voor onontkoombare problemen. Het evenement is gesitueerd in een in het souterrain gelegen zaal waar diverse gidsen informatie verschaffen over het uitgebreide reisaanbod.

Het meest interessante aspect van deze dag was echter het reiziger voor reizigers plein. Deelnemers aan reizen van Baobab stonden hier paraat met stapels fotoboeken en prachtige verhalen van hun reisavonturen. Zodoende heb ik een fijn gesprek gehad over het reizen met de Trans-Siberië Express. Gelijk is ook de bekende aap uit de mouw, het vakantieplan voor 2012 is de wereldberoemde treinreis van Moskou naar Peking waarbij onderweg Mongolië en de Gobi woestijn wordt aangedaan. Of ik daadwerkelijk deze trip ga ondernemen is nog niet zeker maar de eerste info is ingewonnen.

In de twee filmzalen wordt een keur aan reisfilms vertoond maar het uitzendschema maakt het mij lastig om de gewenste films te kunnen bekijken. Omdat ik op de heenweg ietwat teveel meters had afgelegd was het zaak om de plattegrond van Den Haag nog eenmaal goed te bestuderen. Terug naar het station ging het derhalve een stuk vlotter maar desalniettemin was het nog steeds een stevige wandeling.

Rondom het Binnenhof was er ondanks – of dankzij – de vrije zaterdag veel volk op de been. Op het Plein was een heuse demonstratie tegen abortus, toeristen zagen door het hek dat Premier Rutte niet aanwezig was in het torentje en op het Binnenhof sjouwden 3 ambtenaren met decorstukken van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Een laatste eindsprint naar het perron en ik ben alweer onderweg naar het zuiden. In de trein fantaseer ik nog over de eventuele reis door Azië die misschien komend jaar in het verschiet ligt……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *