Echt

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1093
Afstand: 14,2 km.
Start en Finish: Station Echt

Aangezien er pas laat in de middag regen is voorspeld heb ik dus voldoende ruimte over voor een stevige wandeling. Vanaf het rijksmonumentale treinstation van Echt uit 1887 maak ik vandaag 2 lussen, de eerste door het natuurgebied ‘De Doort’ die ik halverwege zal onderbreken voor een tweede lus naar Slek.

De NS stopt hier niet meer, Arriva wel: Station Echt

Eerst maar eens door een nieuwbouwwijk naar de andere kant van Echt, om precies te zijn eetcafé Tia’s Triviant. Dit is het startpunt van de korte wandeling van 9,5 km. en betreft alleen de eerste lus. Het is de hoogste tijd om de bebouwde kom te verlaten. Na de brug over het Echter Molenbeekje sla ik dan ook linksaf over een veldweg. Via een oude stuw kom ik in het buurtschap Ophoven. De snelweg A2 is duidelijk aanwezig in het landschap maar mijn route gaat gelukkig de andere kant op. Bij de doorgaande weg tussen Echt en Dieteren volg ik de verharde weg zo’n 50 meter richting laatstgenoemde plaats en ga dan rechtsaf en wandel het natuurgebied ‘De Doort’ in.

De oude stuw bij Ophaove

Ik loop geruime tijd langs de bosrand en ga dan via een smal bospad het bos in. Over een houten brug loop ik tussen 2 vijvers – leimkoelen ontstaan  door kleiwinning van de voormalige Echter dakpannenfabriek ‘De Valk’ – door en vervolg mijn weg over smalle kronkelende bospaadjes naar de rijksweg van Susteren naar Echt. Hier steek ik de spoorwegovergang over en  start aan de andere zijde van de voorrangsweg het extra rondje naar Slek. Via een klaphekje kom ik op een pad langs de Middelsgraaf. Bij een volgend klaphekje ga ik verder over de brede veldweg en word ik en passant gewaarschuwd voor de gevaren van een schietterrein. De rode vlag hangt gelukkig niet bij het waarschuwingsbord, de kust is dus veilig. In Slek loop ik korte tijd door de dorpskern om vlak voor het voetbalveld van V.V. Slekkerboys weer linksaf te gaan.

Het schietterrein van schutterij Sint Antonius Slek

Waar de verharde weg overgaat in een veldweg passeer ik de schietbomen van schutterij Sint Antonius Slek en dat verklaart gelijk de eerder genoemde waarschuwingen. Na een korte tocht door het bos kom ik weer bij de rijksweg en de overweg. Ik volg nu een tijdje hetzelfde pad als tijdens de heenweg. Na een zitbank ga ik recht door de begroeiing over een graspad weer ‘De Doort’ in. Na een barre tocht – er ligt een boomstam dwars over het pad – over een drassig pad kom ik weer bij een klaphekje en vervolg mijn weg parallel aan de spoorlijn. Bij de verharde weg steek ik de spoorweg over en ga gelijk naar links over de veldweg richting bebouwde kom van Echt. Niet veel later ben ik weer op het treinstation van Echt en kan ik de terugreis naar Geleen aanvangen.

Eenmaal thuis begint het hard te regenen, goeie planning dus……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *