Echternach – 1232

Gisteren liep de tocht door Duitsland, vandaag gaat de route geheel over Luxemburgs grondgebied. Route 1232 van de bekende wandelgids telt 17,1 km en wordt door mij gestart op de brug over de  Sauer (Sûre op z’n Duits).

Hier was vroeger de ‘Zoll’

Sinds het verdrag van Schengen heeft het voormalige douanehuisje bij de brug geen functie meer, ik kan dus zonder gecontroleerd te worden de grens passeren. Ik volg het wandelpad langs de rivier geruime tijd totdat ik bij bouwwerkzaamheden linksaf sla. Het klimmen kan beginnen, eerst geasfalteerd en vervolgens verder over een bospad. De routes zijn goed gemarkeerd, het Mühlertaler Trail is mijn belangrijkste leidraad. Ik passeer weer de nodige trappen en bruggetjes en kom vanzelf in een grubbe terecht. Ik ben nog niemand tegen gekomen, ik hoor wel al geruime tijd het voorbij razende verkeer op de nabij liggende verkeersweg N11.

Een beschutte rustplek langs de Aesbech

In een bocht van voornoemde weg neem ik het stijgende pad richting Scheidgen. Het kronkelige pad leidt langs diverse rotspartijen de fietsroute naar Berdorf. Aan het eind van het fietspad ligt het buurtschap Kalkesbach, hier ga ik rechts over een stijgende asfaltweg. Ik loop nu door een open landschap naar de rand van Berdorf. Vanaf de ruime parkeerplaats daal ik af naar het dal van de Aesbech. In deze fraaie kloof kom ik voor het eerst vandaag andere wandelaars tegen, waarschijnlijk bevindt zich aan de andere kant van het pad ook een parkeerplaats. En inderdaad, dat klopt en wel bij de ‘Perekop’, een populaire rotsformatie langs de doorgaande weg. Ik blijf het pad rechts van de beek volgen tot aan de geadviseerde pauzeplek bij een mooie schuilhut. Aangezien ik reeds 14 km. er op heb zitten, besluit ik het advies van de routemaker op te volgen.

Een blik in de diepte van de Wolfsschlucht

Na de korte pauze gaat het richting Wolfsschlucht. Een lange stenen trap brengt mij langs kaarsrechte rotswanden om vervolgens via een andere trap af te dalen in het diepste van de Wolfsschlucht, een indrukwekkende belevenis. Vervolgens over een bospad naar Echternach. Eerst genieten van het schitterende uitzicht over de stad en dan over een smal kasseienpaadje al kronkelend naar beneden. Aan de rand van Echternach kan ik de beschreven route wegens werkzaamheden niet volgen maar met enige improvisatie en hulp van Google Maps kom ik toch volgens plan op het marktplein terecht. Wat rest is enig gedraai door toeristische straatjes en steegjes om via de Sint-Willibrordusbasiliek en het immense abdijcomplex weer bij de brug naar Duitsland te eindigen.

Kapelletje in de afdaling naar Echternach

Morgenvroeg ga ik weer huiswaarts met in ieder geval een tussenstop bij brouwerij La Chouffe nabij Houffalize in de Belgische Ardennen. Wat ik daar ga doen? Dat zien we morgen dan wel weer………..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *