Eijsden – 1000

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1000
Afstand: 25,4 km.
Start en Finish: Breusterweiden, Eijsden

Ongewoon, deze wandeling start niet bij een horecagelegenheid maar gewoon in een woonwijk. Aan het eind van de routebeschrijving wordt het allemaal duidelijk want aan dit pleintje in Eijsden woont Jos Wlazlo, de routemaker van Wandelgids Zuid-Limburg. Bijzonder maar dat is niet het enige, deze wandeling is ook de langste tocht – liefst 25,4 kilometer –  op voornoemde website.

Openbaar badhuis? Of toch niet?

ik was er vanmorgen al vroeg bij, om 20 over 8 start ik de uitdaging door de gemeente Eijsden-Margraten. Het duurt bijna 2 km. eer ik de bebouwde kom achter me kan laten. Voorbij het 277 zielen tellende Mariadorp sla ik na het viaduct over de A2 rechtsaf een klein bos in. Al snel bereik ik weer een verharde weg maar dat zal van korte duur zijn. De wandeling van vandaag gaat grotendeels over bos- en veldwegen; daarbij worden extreem weinig bewoonde gebieden aangedaan. Op de weg naar Moerslag passeer ik camping De Bosrand, een optionele rustplek als er geen Covid-19 was geweest.Iets verder duik ik het Savelsbos in, eerst door een klaphekje en dan omhoog via een trappenpad. de eerste beklimming van de dag. Ik vervolg mijn weg naar Sint Geertruid waar zelfs de schapen schuilen voor de regen. Het valt trouwens wel mee met de regen, niet heftig maar je wordt er wel nat van.

Een pittige trap naar de top van de ‘Wolfskop’

Ik verlaat Sint Geertruid weer snel en loop in een heel brede bocht om Eckelrade heen. Het enige dat ik zie van het dorp is de kerktoren op ruime afstand. Nabij Cadier en Keer kom ik eerst langs het ‘bijenbos’ en insectenhotel van de Vereniging tot Natuurbehoud en direct daarna bij het geologische monument groeve Blankenberg – lokaal beter bekend als ‘De Wolfskop’. Via wederom een klaphekje loop ik onderlangs de immense vuursteenbank om vervolgens via een steile trap naar de top van het monument te klimmen. Over de Rijksweg N278 wandel ik ca. 300 meter langs de bebouwde kom van Cadier en Keer. Ik ben nu ongeveer op de helft dus wordt het tijd om weer richting Eijsden te gaan. Ik blijf voorlopig in het Savelsbos en kronkel op en neer richting Rijckholt. Tengevolge van werkzaamheden van Staatsbosbeheer moet ik even een alternatieve route volgen die trouwens uitstekend is beschreven.

Kasteel Rijckholt in – jawel – Rijckholt

In Eijckholt passeer ik nabij alweer de A2 Kasteel Rijckholt en het bijbehorende Jachthuis. Onder de autosnelweg door en over de geasfalteerde weg naar Oost-Maarland. Van hier is het niet ver naar de uiterwaarden van de Maas. Langs de oever van de grensrivier wandel ik terug naar Eijsden en passeer daarbij enkele kleine jachthavens. Als ik over het Klunzenpleintje in de wijk Breust loop ben ik welhaast op het eindpunt van route nr. 1000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *