Eijsden – 809

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 809
Afstand: 15,7 km.
Start en Finish: Heerlijkheid Breust, Eijsden

Terug in Nederlands zuidelijkste punt, Eijsden. Eergisteren stond ik hier ook al – zij het een paar straten verderop – om wandeling 1000 te gaan wandelen. Vandaag is gekozen voor een kortere wandeling die mij over de grens voert en wel naar ‘s-Gravenvoeren. Een paar doublures met afgelopen maandag zijn niet te vermijden maar dit betreft enkel de gedeelte in Eijsden zelf.

Kasteel Eijsden in de ochtendzon

Om kwart voor acht woensdagmorgen is het nog rustig in Eijsden, de zonsopkomst is zelfs nog niet geheel voltooid. Ik wandel over bekend gebied naar de Maas en volg het pad door de Eijsdener Beemden naar het zuidelijkste veerpont van Nederland. Het pontje ligt sinds de pandemie aan wal en zorgt momenteel dus niet voor de overzet naar het Belgische Lanaye. Over een brede kasseienweg gaat het door het monumentale gedeelte naar het uit 1636 daterende ‘Kasteel Eijsden’. Het kasteelpark is vrij toegankelijk en zo wandel ik onder een Chramille – oftewel een Haagbeukenberceau – door naar het gehucht Laag-Caestert. Ik verlaat de beperkte bebouwing in zuidelijke richting en volg al gauw de veldweg richting autosnelweg A2. Bij een veebedrijf interpreteer ik de routebeschrijving foutief waardoor ik in plaats van om de boerderij over het erf wandel. Het scheelt een paar meter maar ik win er amper tijd mee.

Graspad naar en met uitzicht op ‘s-Gravenvoeren

ik steek in Withuis de doorgaande weg naar Moelingen over en vervolg mijn weg naar Mesch. Bij de monumentale carréboerderij ‘Op den Dries’ uit 1765 verlaat ik Mesch weer en volg het betonpad naar België. Bij het gemeentehuis van Voeren loop ik richting kerkhof en geniet boven aangekomen even van het uitzicht op ‘s-Gravenvoeren en het voormalige Ursulinenklooster. Via laagstamboomgaarden wandel ik weer richting Nederland. Ondertusen blijf ik vanaf het hooggelegen pad zicht houden op de Voerstreek en het Land van Herve, een mooi panorama. Bij de kruising met de doorgaande weg van Mesch naar Mheer licht ik een optie die mij 600 extra meters oplevert. Op de Mescherheide aan mijn rechterzijde staat een 9 meter hoge uitkijktoren, ik besluit het landmark met een bezoek te vereren. Ik blijk niet de enige bezoeker te zijn, het uitzicht is dan ook de moeite waard.

Uitkijktoren op de Mescherheide met vers gerooide bieten

Na mijn korte hoogtestage vervolg ik mijn route. Het gaat echter fout, ik mis om onverklaarbare redenen de afslag naar het ‘ Mescher Plukbos’. Bij de verharde weg volg ik mijn intuïtie en passeer daardoor de aan de A2 gelegen parkeerplaats ‘Patiel’. Voor mij zie ik reeds het viaduct naar Mariadorp, ik zit dus goed. Even verder kom ik langs de beoogde uitgang van het plukbos, dit pad heb ik dus gemist. Van Mariadorp loop ik weer naar Eijsden. Tussen de voetbalvelden door bereik weer bij bruin eetcafé ‘Heerlijkheid Breust‘. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *