Eijsden

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 865
Afstand: 15,9 km.
Start en Finish: Parkeerplaats Vroenhof

Kasteel Eijsden uit 1636

Zuidelijker kan niet in Nederland, het beschermd dorpsgezicht van Eijsden. Na een rit van een uur met trein en bus – ruim 2 keer zo lang als de reis met eigen vervoer – start ik de wandeling van vandaag bij het standbeeld van de Cramignon op de Vroenhof. Tegenover de ingang van het kasteel sla ik linksaf over de brede laan met wederzijds rode beuken. Aan het einde bij de vijfsprong – in Eijsden bekend als ‘de Witte Pöälkes’ volg ik de asfaltweg naar de buurtschap Hoog Caestert. Hier ga ik onder de spoorlijn Maastricht – Luik door en wandel richting de fabrieksingang van het bedrijfscomplex van EverZinc. Even voor de poort sla ik rechts een bossage – met de fraaie naam ‘Het Tiende Vrij’  in en loop verder naar Mariadorp. Ik passeer het halfronde gebouw van crematorium Walpot en steek even later de A2 over.

Een appartementencomplex voor vogels op Landgoed De Waardhoff?

Aan de rand van het Mescher Plukbos besluit ik mijn wandelbroek in te korten; het is tijd en het weer voor de korte broek. Vervolgens ga ik in een zomerse outfit verder naar Mesch. Na een holle weg door een grubbe zie ik vanaf het plateau links de uitkijktoren op de Mescherheide. Over een graspad ga ik daarheen maar ik beklim de toren niet, die ervaring heb tijdens een eerdere wandeling reeds mogen ervaren. Op weg naar Mesch loop ik door Landgoed de Waardhoff waar ik via een tourniquet en een trappenpad oog in oog kom te staan met een dikke boom rijkelijk voorzien van vogelhuisjes. Bewoning valt niet direct vast te stellen dus verder naar Mesch. Ik passeer de Pacratiuskerk en verlaat het zuidelijkste kerkdorp van Nederland. Over een veldweg loop ik België binnen bij Moelingen en wandel door de Vallei van de Berwijn. Het grensdorp – een deelgemeente van de faciliteitengemeente Voeren – door de Walen Mouland genoemd wordt doorkruisd en uiteindelijk wordt de A2 weer zichtbaar.

Stroomverstelling van de Voer bij de graanmolen van Eijsden

Aan de andere kant van de autosnelweg vervolg ik mijn weg naar Laag Caestert. Bij de watermolen ga ik links en loop verder langs het riviertje de Voer. Via een Charmille – oftewel haagbeukenberceau – betreedt ik het terrein van kasteel Eijsden. Na een rondje om het kasteel verlaat ik de binnenplaats weer via de grote poort. Linksaf en een paar 100 meter later ben ik weer in de oude dorpskern van Eijsden waar op dat moment net bus nr. 15 aan komt rijden. Komt dat goed uit want er komt hier maar eens per uur een bus naar de provinciehoofdstad. Snel instappen en onderweg nog nagenieten van de prachtige dag…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *