Eisenbahn

Niet alles is wat het lijkt. De titel van dit bericht zou het vermoeden kunnen wekken dat er een relaas over de Duitse spoorwegen gaat volgen. Niets is minder waard dan deze veronderstelling want het onderwerp heeft vooral alles te maken met bier!

Het zit zo: ik kreeg deze week 2 flesjes bier cadeau van een terugkerende vakantieganger. Twee flesjes pils met een stoomtrein op het etiket want de gulle gever is op de hoogte van mijn treinenhobby. Een leuke geste en nog steeds lijkt dit een heel normaal verhaal. Echter, het gerstenat met de merknaam ‘Eisenbahn’ heeft een stevige reis gemaakt om uiteindelijk in mijn koelkast te belanden. Anders dan de naam doet vermoeden wordt dit bier niet gebrouwen in een Duitstalig Europees land maar in het verre Brazilië.

Om precies te zijn in Blumenau, een 300.000 zielen tellende stad in het zuidoosten van Brazilie zo’n 60 kilometer verwijderd van de Atlantische oceaan. Gesticht in 1850 door Duitse immigranten en die roots is men nog niet vergeten. Er wordt nog veel Duits gesproken, ieder jaar vindt er een traditioneel Oktoberfest plaats en in de Eisenbahn Brouwerij wordt een breed assortiment bieren gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Men produceert hier niet alleen pilsener maar ook Weizenbier, Weizenbock en Kölsch.

Twee van die flesjes liggen nu in een Geleense koelkast te wachten op consumptie, ben benieuwd of het net zo Duits smaakt als het klinkt…..

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *