Engelermeer

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 1337
Afstand: 15,2 km.
Start en Finish: Wandelparkeerplaats Moerputten

Eem weekendje weg is een goede gelegenheid om 2 wandelingen te combineren. Zodoende start ik de eerste wandeling op de wandelparkeerplaats aan de Deuterseweg nabij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

De 600 meter lange Moeerputtenbrug

Ik verlaat de parkeergelegenheid via het Halvezolenpad de trap omhoog naar de spoordijk van de voormalige Langestraatspoorlijn, ook wel het Halvezolenlijntje genoemd. Ik wandel nu door het natuurgebied De Moerputten. Vlak voor de rijksmonumentale Moerputtenbrug maak ik even en kort uitstapje naar beneden naar een uitkijkpunt met zicht op de 600 meter lange brug. Na de oversteek tussen de rails blij ik de spoordijk volgen naar de Venkantbrug. Na de brug ga ik links naar beneden waar ik de Grobbedonkseloop volg onder voornoemde brug door. Aan het eind van de veldweg wandel ik verder over het fietspad en steek de autosnelweg A59 over. Ik vervolg mijn weg langs de rand van Vlijmen en passeer de visvijver De Haverkampen. Het volgende doel van de tocht is het recreatiegebied Engelermeer.

Recreatiegebied Engelermeer

Het strandseizoen is natuurlijk al gesloten maar dat betekent niet dat het gebied niet geopend is voor wandelaars. Ik loop tussen het oostelijk en westelijk meer door naar de uitkijktoren en wandel dan weer in een omtrekkende beweging terug naar het horecapaviljoen. Hier ga ik links langs de parkeerplaats naar een gedenkmonument ter nagedachtenis van een in 2007 alhier gevonden dode baby. Na een klaphek begin ik aan een extra lus van 3 kilometer door het natuurgebied Het Meer. Ik wandel nu geruime tijd over graspaden langs de oever van het Engelermeer en passeer een piepklein welhaast verborgen haventje. Na een fraaie vlonderpad door het hoge riet beëindig ik de lus en loop over het verbindingstuk richting de autosnelweg.

Vlonderpad in natuurgebied Het Meer

Ik volg korte tijd het fietspad om dan de dijk omhoog te lopen naar het graspad langs de A59. Verderop steek ik de snelweg weer over en volg de asfaltweg naar beneden. Ik ben nu aan de rand van Den Bosch in de wijk Kruiskamp en vervolg mijn weg langs de Bossche Sloot. Bij de verkeerslichten steek ik de Vlijmenseweg over en kom ik weer in het veengebied De Moerputten. Na 3 bruggetjes ga ik een trap omhoog naar de vroeger spoordijk waar ik de wandeling ben begonnen en zodoende bereik ik binnen no-time het eindpunt. Nu naar het hotel in Rosmalen en morgen nog een stadswandeling door het Bossche…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *