Epen

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 158
Afstand: 16,5 km.
Start en Finish: Hotel-Restaurant De 4 Jaargetijden

Normaal gesproken volg ik een wandelroute slechts éénmaal. Vandaag maak ik echter een uitzondering. Ruim een jaar geleden heb ik deze tocht al eens gelopen, echter niet voltooid. In het Elzetterbos werd ik toentertijd getroffen door een epileptische aanval en eindigde mijn wandeling in het ziekenhuis. Nu ik een jaar aanvalsvrij ben acht ik de tijd rijp om de tocht alsnog af te maken.

’t bakkes (bakhuis) bij Hoeve de Plei in Mechelen

Zodoende stond ik vanmorgen dus weer op de parkeerplaats van het Patronaat in Epen. Voor De 4 Jaargetijden sla ik linksaf en volg ik het smalle asfaltpad naar beneden. Op de T-splitsing ga ik weer links over de verharde weg. Iets verder ga ik via een klaphekje onverhard verder naar de Terpoorterweg. Ik volg de doorgaande weg korte tijd, steek de Kleine Geul over en ga dan rechts door een stegelke het weiland in. Er zullen vandaag nog veel stegelkes – draaihekje of tourniquet in het Frans – volgen, bij iedere wei staat er wel een. Ik blijf het pad langs de Geul volgen tot in Mechelen. Tijd voor een uitstapje naar Partij om vervolgens weer terug te kern in Mechelen.

Zicht op het voetbalveld van VV Partij ’33

Bij de Johannes de Doperkerk uit 1810 begin ik aan de lus terug naar Epen, uiteraard niet via de kortste route. Net buiten de bebouwde kom bij een wegkruis ga ik links het veld in. Het smalle pad door weidevelden is hier en dar behoorlijk drassig maar dat kan de pret niet drukken. in de buurtschap Elzet ga ik rechts over de asfaltweg tot de volgende T-splitsing. Hier ga ik rechts en gelijk weer links over een veldweg richting Elzetterbos. In het bos geef ik mijn ogen goed de kost, wellicht vindt ik mijn verloren zonnekap terug. Ter hoogte van Bommerig passeer ik de plaats des onheils anno 2021, deze keer geen problemen en de zonnekap is ook niet terecht. Wat nu komt is enigszins onbekend terrein, hier was ik vorig jaar tenslotte nog niet.

De Heimansgroeve nabij Cottessen

Via Camerig loop ik weer door weilanden, eerst aan de ene en dan aan de andere zijde van de Geul en ondertussen passeer ik nog het geologisch monument de Heimansgroeve. Uiteindelijk bereik de Volmolen nabij Epen. Nog even door de wei naar de buurtschap Terziet van waar het nog een paar honderd meter is tot het eindpunt van de wandeling. De tocht is voltooid, ditmaal zonder interventies…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *