Epen

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 730
Afstand: 20,7 km.
Start en Finish: Herberg De Smidse

Een wandeling met 2 gezichten. De eerste helft gaat bergop naar het drielandenpunt en het tweede gedeelte is vooral panoramisch en al dalend terug naar Epen.

Ik volg de doorgaande weg langs het gekanaliseerde beekje “Dorphoflossing”. Even verder steek ik de Geul over en passeer de voormalige Eperwatermolen. De wandeling van vandaag heeft 2 totaal verschillende karakters. De eerster helft is voornamelijk stijgend en die klim begint na de parkeerplaats. Ik beklim Camerig over een holle weg en passeer op gepaste afstand camping Rozenhof. Ik blijf stijgen tot aan de verharde weg genaamd Epenerbaan. Ik volg de doorgaande weg geruime tijd, eerst aan de linkerzijde door het bos en vervolgens parallel aan de asfaltweg over het wandelpad aan de linkerkant. Bij een groot kruisbeeld ga ik rechts het bos in.

De Geul, hij meandert voort

Via het natuurgebied de Paeds Bent bereik ik de grensovergang bij Gemmenich. De mogelijke afkorting gaat hier rechtsaf België in. Ik kies voor de langere variant en neem het stijgende pad richting het drielandenpunt in Vaals. Bij de asfaltweg ga ik rechts en wandel verder naar de Boudewijntoren op het Belgisch deel van het drielandenpunt. Na het labyrint ga ik rechts en verlaat de toeristische trekpleister. Vanaf hier begint de tweede helft van de tocht en die is vooral dalend. Bij grenspaal nr. 2 ga ik links en loop zodoende België binnen.

De Boudewijntoren op het drielandenpunt

In Gemmenich ga ik rechts over de Rue de Grunebempt. Het voetpad langs de asfaltweg is niet heel interessant maar het uitzicht daarentegen wel. Bij een viersprong ga ik weer rechts langs het vakantiedorp Parc des Trois Frontières. Na geruime tijd ga ik bij een tankstation rechts over de doodlopende weg Tersaessen. Op het einde bij een grote boerderij volg ik de bordjes ‘Sentier 58’ die mij over de golfbaan Mergelhof voert. Aan het einde van de 18 holes wandel ik over de camping du Vieux Moulin Nederland weer binnen. Ik volg de meanderende Geul en passeer het geologisch monument Heimans groeve. Ik blijf het pad door de weilanden volgen en steek na een tijdje de Geul over naar de verharde weg.

Het waterrad van de Volmolen in Epen

Ik volg de dalende weg naar de Volmolen. Bij het waterrad ga ik over de binnenplaats van de 18-eeuwse molen en wandel vervolgens rechtdoor naar Herberg de Smidse. Ik overweeg een versnapering op het fraaie terras maar er is geen vrije plek meer te vinden, jammer dan……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *