Eygelshoven – Vaals

Bron: Dutch Mountain Trail
Afstand: 28 km.
Start: NS-station Eygelshoven
Finish:  Grensovergang Vaals

In 2020 bestond het Dutch Mountain Film Festival 10 jaar. Nadat men in 2019 reeds de Seven Summits – rondwandelingen naar 7 Zuid-Limburgse toppen – hadden bedacht, besloten ze ter ere van het jubileum deze toppen te verbinden door middel van een 101 km. lange trail van Eygelshoven naar Maastricht. Vandaag start ik de uitdaging met de eerste etappe.

Via een smal pad tussen de akkers…..

 

Het beloofd een pittige tocht te worden met een lengte van 28 kilometer en 2 zogenaamde ‘summits’. Na een mooie wandeling door het Strijthagerbeekdal en een zeer stijle klim arriveer ik op de top van de 225 meter hoge Wilhelminaberg. Hier geniet ik van het weidse uitzicht met onder ander het Megalandterrein, vroeger een draf- en renbaan en nu bekend als Pinkpop festivallocatie. Over kronkelende bospaadjes daal ik af naar Kerkrade. Via de wijk Terwinselen loop ik naar de N299 nabij Gaia Zoo. Voorbij de ingang van het dierenpark wandel ik de Anstelvallei binnen. Ik vervolg mijn weg langs de Dentgenbacherbeek en passeer Kasteel Erenstein. Hier ontmoet ik 2 wandelaars die ook onderweg zijn naar Vaals, later op de route zal ik nog meer wandelaars passeren met de wandelgids van de Dutch Mountain Trail in de hand.

Typisch Duits landschap: veel windmolens…

De tocht gaat verder langs de Anstelerbeek waarbij ik in het Hambos de Hamboskapel passeer. Via een trap verlaatt ik het Hambos en loop naar de rotonde in de Hamstraat. Hier steek ik over en ga direct via een trap naar een smalle asfaltweg langs de Amstelbach. Niet veel later wandel ik Duitsland binnen en ik blijf de route volgen door ons buurland tot aan het eindpunt in Vaals. Ik volg de wit-blauwe markeringen  en zie aan mijn rechterhand  het bij Aken behorende dorp Horbach. In de wijde omgeving – op Duits grondgebied – staan moderne windmolens, aan onze kant van de grens ziet men deze amper. Vlak voor Vetschau ga ik rechts en even verderop onder de autosnelweg A76 door. Voorbij de spoorlijn ga ik rechtsaf en volg het graspad parallel aan de landsgrens. Af en toe heb ik ook zicht op een Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog – de Westwall of Siegriedlinie – en nog steeds een arsenaal van Duitse windmolens.

Resten uit WO II: Een gedeelte van de Siegriedlinie

In het plaatsje Orsbach besluit ik kort te pauzeren op het terras van Café Belle-Vue. De naam van de uitspanning is niet zonder reden want  men heeft hier inderdaad een geweldig mooi uitzicht. Na de pauze rest nog 1 ‘summit’ te overwinnen en dat is de 257 meter hoge Schneeberg. Na de top daal ik langs de golfbaan van de Aachener Golfclub 1927 e.V. naar de grensovergang in Vaals. Het was een aware doch mooie wandeling, binnenkort verder met etappe 2 naar Gulpen…..

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *