Eysden

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 174
Afstand: 15,4 km.
Start en Finish: Brasserie de Grens

Winterstop is voorbij, 4 maanden niet gewandeld. Het is dus weer de hoogste tijd om de wandelschoenen weer uit het vet te halen. Ik onderneem vandaag een grensoverschrijdende wandeltocht die start in het buurtschap Withuis bij Eysden.

Grensovergang bij Withuis

Vanaf de parkeerplaats wandel ik over de Batticestraat naar België. Na de grensovergang ga ik links over een veldweg naar Mesch. Over een smalle verharde weg vervolg ik mijn weg van het oudste kerkdorp van Nederland naar ‘s-Gravenvoeren. Nadat ik via een brug het beekje de Voer ben overgestoken, begin ik bij wandelknooppunt 16 aan een stevige lus door de Voerstreek om na geruime tijd – hopelijk – hier weer terug te komen. Door holle wegen en over bospaadjes doorkruis ik de Altenbroek en Voervallei terug naar Nederland. Aan de rand van Mheer ga ik rechts door de Horstergrub.

Vakwerkhuizen in Mheer

Ik volg de holle veldweg omhoog tot aan de verharde weg. Iets verder wandel ik langs de bosrand door de vlindervallei naar beneden. Het wordt langzaam druk op de route. Waarschijnlijk zijn de tegemoetkomende wandelaars onderdeel van een georganiseerde wandeltocht. Beneden aangekomen op een asfaltweg zie ik links Langoed Altembrouck en rechts vakantieverblijf de Molenhoeve. Ik volg de verharde weg korte tijd om vervolgens via een klaphekje door het weiland omhoog te lopen. Boven aangekomen volg ik even de grindweg om wederom door het weiland terug af te dalen naar de verharde weg. Vele stegelkes later arriveer ik weer in ‘s-Gravenvoeren. Over een smal pad langs het kerkhof kom ik weer bij wandelknooppunt 16, de lus is voltooid.

De Pancratiuskerk te Mesch

Nu volg ik fietsroute 100, een kilometer lange betonnen weg die mij terug brengt naar Mesch. Voorbij de gedeeltelijk uit de 9de eeuw daterende dorpskerk wandel ik langs een speelveld over een fietspad terug naar de brasserie in Withuis, het wandeljaar 2023 is begonnen….

Comment
  1. Hallo Peter. Leuk om te zien dat je weer bent gaan wandelen. Ik volg je nog geregeld. Ik ga verhuizen naar Frankrijk en zal mijn wandelgebied uitbreiden. Laat het je goed gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *