Filevrij?!

Vandaag organiseert de ANWB een filevrije dag in Utrecht en omgeving. Was het een succes? Volgens de Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond natuurlijk wel maar was dat ook zo? Er stond vanmorgen inderdaad zo’n 10% minder kilometers file in het land, maar toch nog 208 km aanschuivende automobielen. En het aantal files dan? Dat waren er beduidend meer, maar liefst 77%. In 39 files stond men dus minder lang stil.

filevrije dag

Genoeg cijfers: succes of niet, feit is dat het fileprobleem maar moeilijk is op te lossen. De gemiddelde automobilist zit blijkbaar liever een deel van de dag in de file in plaats van constructief naar alternatief zoeken. Ik blijf het vreemd vinden dat overheid èn burger de oplossingen steeds blijven zoeken in het aanpassen van de infrastructuur. Wegen moeten verbreedt worden en liefst moet het aantal wegen verdubbeld worden. Er wordt – volgens mij – nog steeds te weinig gekeken naar alternatieve verplaatsingsmethoden. Maak het openbaar vervoer goedkoper en zorg voor een goede landelijke dekking. Ga wat vaker met de fiets, niet direct een oplossing voor de files maar wel beter voor het milieu en je gezondheid. Maar nee, de moderne mens heeft nu eenmaal een auto voor de deur staan en dan zal die ook gebruikt worden ook.

Mijn auto heeft de afgelopen 7 weken nog geen 600 km afgelegd. Dat heeft natuurlijk wel een reden want ik heb even geen woon-werkverkeer maar als ik een nieuwe job binnen fietsafstand vindt, dan weet ik het wel…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *