Gangelt

Terwijl de herfstbladeren vallen beleven wij een prachtige Indian summer. Vanzelfsprekend kan ik het niet laten om op zo’n prachtige zondag een mooie wandeling te ondernemen. Vanwege een logistieke verstoring – de Nederlandse Spoorwegen werken aan het spoor tussen Sittard en Roermond – zijn de twee resterende pelgrimstochten in het noorden van de provincie dit weekend geen optie.

Geen man overboord want het aanbod van wandelroutes is bijna onuitputtelijk. Ook hier hebben de moderne media hun intrede gedaan want op internet is een groot aantal tochten te vinden. De route vandaag heb ik gevonden op Wandelgids Zuid-Limburg. Jos Wlazlo heeft op zijn site honderden wandelingen verzameld en hij beperkt zich niet alleen tot Zuid-Limburg maar heeft zijn werk- en wandelgebied uitgebreid naar de rest van Limburg en het aangrenzende buitenland.

De wandeling van vandaag is gesitueerd in het grensgebied nabij Schinveld, start en finish is bij het openlucht zwembad van het Duitse plaatsje Gangelt. De routebeschrijving geeft de mogelijkheid tot 3 verschillende afstanden: 10, 15,6 en 17,6 kilometer. Voor mij geen dilemma, ik ga gewoon voor het maximale. De routemaker heeft 2 keuzemomenten ingebouwd waardoor eenieder de voor hem cq. haar meest geschikte afstand kan selecteren. De verhouding Duitsland – Nederland ligt voor de langste afstand ongeveer op fifty/fifty en er wordt vooral door bebost gebied gewandeld.

Een groot deel van dat bos zit in de eerste grote lus door de Schinveldse bossen waar gegraasd word door Schotse hooglandrunderen. Hierbij passeer ik het unieke openluchtmuseum ‘Nonke Buusjke‘. Bij deze verzameling authentieke vakwerkhuizen worden gedurende het jaar diverse activiteiten georganiseerd en er worden rondleidingen gegeven. Tevens is ‘Nonke Buusjke’ een officiële trouwlocatie van de gemeente Onderbanken. Aan het einde van de lus passeer ik terug naar de grens het zweefvliegveld van de Eerste Limburgse Zweefvliegclub. Er werd vanmorgen niet gevlogen maar er stonden wel enkele vliegtuigen geparkeerd nabij de landingsbaan.

Tijdens de tweede lus wordt het Wildpark Gangelt aangedaan. Gezien het aantal geparkeerde auto’s had het mooie weer vele bezoekers naar het dierenpark gelokt. Nog een derde korte lus van 2 km. en via de achterzijde van het wildpark gaat het terug naar het Gangeltse ‘Freibad’.

Na een heerlijk glas Erdinger Weissbier is het tijd om huiswaarts te keren. Volgende week ga ik waarschijnlijk verder met de laatste pelgrimstochten uit ‘Bidden bij de Buren’….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *