Bron: Visit Zuid-Limburg
Afstand: 7,4 km.
Start en Finish: Markt Geleen
Even iets anders dan anders. Geen wandeling door ongerepte natuur maar een rondgang door Geleen onder het motto ‘Verhalen over een wereldstad’.
De onlangs gepresenteerde wandeltocht van Visit Zuid-Limburg – de vroegere V.V.V. – brengt de wandelaar langs de geschiedenis van het Geleens mijnverleden. Ik vertrek vandaag vlakbij mijn voordeur, om precies te zijn bij het Wilhelminamonument voor het oude Raadhuis uit 1922. Ik loop naar het Reuniegebouw en ga rechtsaf naar het Emmaplein waar het kunstwerk ‘de Oranjeboom’ van Eugène Quanjel staat. Het gaat verder naar de uit 1931 daterende Julianatunnel waar ik de onlangs gerealiseerde murals bezichtig.
Na een kleine lus door het Mauritspark ga ik via de Houtmanstraat naar Station Lutterade. Door de Dr. Schaepmanstraat wandel ik naar de Geenstraat met het Drossaerthuis. Op de gevel is het jaartal 1752 zichtbaar alsmede de initialen R.C. en P.G. staande voor Reinier Corten en Petronella Gadé. In het Fortunapark – de vroegere locatie van het Mauritsstadion – passeer ik een monument ter herinnering aan de voetbalclubs Fortuna ’54 en S.V. Maurits. Via de Strensstraat met zijn karakteristieke ‘Oostenrijkse’ woningen ga ik door de Ridder Vosstraat naar Oud Geleen.
Aan het Brouwersplein alhier ligt de voormalige bierbrouwerij van Schrijnemakers. Enkele meters verder wandel ik langs de HH Marcellinus en Petruskerk en vervolg mijn weg naar de spoorwegovergang naar Munstergeleen. Vlak na het spoor ga ik rechtsaf over de doodlopende Bergstraat. Aan het eind ga ik links over het enige onverharde gedeelte van de wandeling – het Kwaadgat – naar Daniken. Ik steek wederom de spoorlijn over en ga via de Beatrixlaan naar het Burgemeester Damenpark. Eens toneel van vele takken van sport en van 1970 tot 1986 thuishaven van Pinkpop, momenteel wordt de accommodatie grondig verbouwd naar een nieuwe en moderne multifunctionele sportaccommodatie.
Na korte tijd kom ik bij het busstation aan de Rijksweg en steek bij de door de Geleense kunstenaar Appie Drielsma gemaakte ‘Arc de Triomphe’ over naar de Raadhuisstraat. Na enkele meters sta ik weer bij het historische Raadhuis……