Geleen

Bron: Wandelgids Zuid-Limburg nr. 836
Afstand: 11 km.
Start en Finish: De Sókkerbekkerie, Geleen

Aangezien mijn auto vandaag voor onderhoud in de garage verblijft, ben ik dus niet in de mogelijkheid om met eigen vervoer naar een wandelstartpunt te reizen. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, er zijn namelijk ook wandelroutes dichter bij huis. Om precies te zijn start wandeling 836 een paar honderd van mijn woning, komt dat even goed uit.

Het Burg. Damenpark met voormalig kassahuisje

Deze voor mijn doen korte tocht loopt door bekend gebied – via Daniken en Sweikhuizen – en start bij de banketbakker – sókkerbekker op z’n Limburgs – op de Rijksweg in hartje Geleen. Vanuit het centrum wandel ik naar het Burg. Damenpark. In 1970 was hier de eerste editie van Pinkpop maar toen zag het er wel significant anders uit. Nabij NS-station Geleen-Oost steek ik het spoor over naar het buurtschap Daniken. Direct na de overweg sla ik rechtsaf richting de schietweide van Schutterij H.H. Marcellinus & Petrus om vervolgens mijn weg te vervolgen langs de Geleenbeek. Eerst rechts en dan links van de beek wandel ik richting Danikerbos. Bij de ‘zandberg’ begint de eerste stevige klim van de dag. Er is even sprake van een lichte vorm van jeugdsentiment; op en nabij de zandberg speelden wij vroeger als kind en het steile pad was een geliefde afdaling in de winter met de slee. Boven mis ik nog bijna het smalle pad richting Sweikhuizen – hoe is het mogelijk? – maar alles komt goed!

De Geleenbeek nabij Daniken

Na een kleine toer langs boomgaarden met pruimenbomen – Sjweikeser Rèngelaote – en het kerkhof van Sjweikese arriveer ik op de Bergstraat. Bergop kijkend heb ik zicht op de Sint-Dyonisius en Odilakerk uit 1739. Vanwege de Sint-Odiliadevotie is Sweikhuizen een bedevaartsoord voor blinden en slechtzienden. Ik verlaat de Bergstraat en ga verder via de Sleijerweg omhoog het bos in. Ik verlaat het Danikerbos en daal af in het Stammenderbos. Het vanwege de herfstbladeren moeilijk zichtbare pad daalt sterk naar een breed bospad. Ik sla rechtsaf naar het voormalig Retraitehuis St. Ignatius dat tegenwoordig dienst doet als asielzoekerscentrum. De asfaltweg gaat richting Spaubeek en wordt bij de brug over de Geleenbeek verruild voor een smal pad langs diezelfde beek. Het kronkelende pad – dat op grote delen zeer modderig en zodoende moeilijk begaanbaar is – blijf ik volgen tot het tenniscomplex van GTR. Er volgt een kort klim om vervolgens langs de bosrand – met uitzicht op Geleen – richting Biesenhof te lopen.

De Sint-Dyonisius en Odilia kerk van Sweikhuizen

Wederom langs de Geleenbeek richting Danikerbos, daarbij visvijver ‘De Driepoel‘ en Zorg- en kinderboerderij Daniken passerend. Bij manege Ten Eijsden verlaat ik het recreatiegebied weer en wandel naar de bebouwde kom van Geleen. Net als in het begin van de wandeling loop ik weer door het Burg. Damenpark. Deze keer echter via het hoger gelegen pad langs de wielen- en schaatsbaan. Aan het einde van Op de Veij zie ik de bakker cq lunchroom reed liggen, ik ben weer uitgewandeld…….

 

Comment
  1. Peter,
    Kleine correctie.
    De 1e pinkpop was 18 mei 1970.
    Wij waren vandaag ook in het Geleenbeekdal /puth /sjweikeze aan de wandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *